Verkligen inget jobb för den höjdrädde

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Vi har tidigare skrivit om stormen som drog fram över Öland i mitten av februari, med vindar uppemot trettio sekundmeter. En av de byggnader som drabbades hårt var vårt kända landmärke Sandviks kvarn, där två av vingarna skadades rejält.
I fredags påbörjades förberedande jobb för vingbyte.

Persnäsportalen är på plats för att rapportera;
Sandviks kvarn är ju inte precis en normalstor väderkvarn, utan den högsta i Skandinavien. Höjden upp till vingfästet är omkring tjugo meter, och så kommer vingarnas längd till det på en elva meter vardera. På den höjden kommer arbetet mestadels att utföras idag. Fyra, fem personer är aktivt delaktiga i arbetet, plus ett antal mera passiva på marknivå, samt några nyfikna förbipasserande.

Hans Gustafsson med två kranförare från Antes planerar dagens uppgift.

En viktig person, den våghalsiga, som nog ingen vill byta arbete med idag är Hans Gustafsson. Det är han som står i korgen högt däruppe med motorsåg, bamseskiftnyckel och vinkelslip. Men han är beroende av de två kranförarna från Antes Lyft & Transport – den ena för att förflytta sig medan han arbetar och den andre för att ”vinscha ned” vingar, eller delar därav. Alltså finns två kranbilar på plats, parkerade nos mot nos, invid kvarnen.

Hans Gustafsson på HG Höghöjdsarbeten & Klätterteknik AB har full koll på höghöjdsarbeten.
Janne Pettersson, Kvarnkommittén i Persnäs hembygdsförening, var med vid förra vingbytet. Så också idag för att bistå inifrån kvarnen.

Inne i kvarnen, i de övre regionerna, finns också killar från Hembygdsföreningens kvarnkommitté som hjälper till. Flera av dem har förstås varit med om vingbyten förr.

Det första man gör den här morgonen är att undersöka statusen på samtliga vingar på Sandviks kvarn. Det avgör sedan hur omfattande reparationen kommer att bli.

Man skulle nästan kunna säga som så, att det är tur i oturen när man finner att alla fyra vingar är i dåligt skick. De är mer eller mindre murkna. Positivt är också att detta arbete är planerat och sker nu, när man betänker att ena eller andra vingen skulle kunna dunsa ned under högsommaren, med fullt av besökare i och kring Sandviks kvarn.

Arbetet verkar enkelt förklarat gå till så att man börjar med ena vingparet och s.a.s ”oskadliggör” dem genom att bit för bit kapa ned dem till hanterbara bitar att vinscha ned. Man vänder vingparet lodrätt och lossar först den nedre vingen vid fästet i mitten, därefter lyfter man den övre. Slutligen vänds sista vingparet lodrätt och man gör likadant med detta.
Förfaringssättet låter ytterst lätt, men kräver en hel del både planering och vetskap om tunga, otympliga stockar och de tyngdlagar som råder vid hanteringen.

Även ”balkongen” baktill på kvarnen är upprutten och ska repareras.

Efter dagens arbete kommer förmodligen taket att tvättas, samt ”balkongen” baktill högst upp att plockas bort – för även den visade sig vara helt upprutten. Naturligtvis kommer den att ersättas med en ny.

En sorgesam syn. Och värre är det idag när kvarnen är – och kommer att vara – helt vara vinglös under en period. Men den som väntar på något gott…

Sandviks kvarn kommer att få stå vinglös under en period, för nu ska lämpligt virke letas fram. Det är inte alla skogar i södra landet som rymmer så pass höga granar. Virket behöver också torka, sedan ska det fraktas till Kvarnföreningens bygghytta i Norra Möckleby för tillverkning.

Delar av Åkerbo hembygdskrets styrelse finns representerade nere på marken.

– Efter lite ommöblering i verkstaden ska de nya vingarna få plats att tillverkas där, säger Åke Nilsson, ordförande i Åkerbo hembygdskrets, som naturligtvis finns på plats idag.
– Även om ena änden får sticka ut genom porten, tillägger han.

 


VILL ÄVEN DU BIDRA TILL REPARATIONERNA AV SANDVIKS KVARN?
Åkerbo Hembygdskrets, som äger Sandviks kvarn, kommer framöver att få en stor utgift för reparationskostnader. Man vill här passa på att tacka för de bidrag som hittills inkommit till projektet.
Vill även du skänka något litet bidrag till Sandviks kvarn?
Swishnumret är 123 075 22 53
Bankgironummer är 851-4952
Märk gärna insättningen ”Nya vingar”
Åkerbo Hembygdskrets tackar ödmjukast i förskott. Varje litet bidrag är välkommet.