Stenninge hållplats och banvaktsstugaStenninge by ligger någon kilometer väster om väg 136, i kanten av alvaret och knappt halvvägs ned mot kustbyn Sandvik. Bebyggelsen består av spridda gårdar och hus. När järnvägen fanns på Öland hade Stenninge egen station. Stationshuset finns kvar, ett litet rött hus på vänster sida när man först kommer till Stenninge österifrån.

På 1920-talet öppnade fru Anna Talbot Pensionat Haga, som var det första pensionatet i socknen. Det var på sin tid livligt besökt av sommargäster. Även människor från orten minns dans och annat kul från denna tid. Någon upplevde sin första och enda fylla i livet där, har berättats. Idag har Pensionat Haga åter öppnat för pensionatsgäster, efter några år som privatbostad (Foto: Pensionat Haga).

Stenninge är kanske idag allra mest känt för sitt årliga Traktorrace som vid flera tillfällen hållts på ett fält intill väg 136. Här dyker nyfikna åskådare upp från när och fjärran. Här mixas turister med ortsbefolkning i en spännande blandning. Alla tycks gilla traktorrace.

Under flera år låg ett loppis i Stenninge, men har nu tyvärr upphört.
Det var ett spännande loppis med alla tänkbara gamla prylar. I en bodlänga med flera dörrar kunde man gå in och fynda. Själva loppisbordet var gigantiskt och stod alltid ute i trädgården med prylarna uppställda, dag som natt. Ägarna, som jag minns sov i husvagn på tomten, täckte bara över det stora bordet över natten – och kanske ibland även när det spöregnade. Det var inget pedantloppis och gräsmattan skötte antagligen sig själv.

 

Vad skulle du vilja berätta om Stenninge? Hör av dig till oss så kontaktar vi dig!