Sandviks Kvarn
Socknens andra byggnadsminne är Sandviks Kvarn i Sandvik. Den åtta våningar höga holländaren stoltserar vid horisonten och syns på flera kilometers avstånd. Dess vingar mäter hela 24 meter.

Kvarnen byggdes ursprungligen i Vimmerby 1856. Under 1880-talet stod den vinglös och förfallen. 1885 köptes kvarnen upp av fabrikör Hammarstedt på Ölands Mekaniska Stenhuggeri. Via tåg till Oskarshamn, sedan skuta över Kalmarsund anlände den till Sandvik. Där väntade ett två våningar högt underrede nyuppfört i kalksten. Tvärs genom bottenplan hade byggts en körväg för spannmålslass och i samma plan bodde mjölnaren i ett rum och kök. Takkupolen i vilken vingarna är fästa är vridbar efter vinden. Ursprungligen var vingarna försedda med segel i tyg, men har senare ersatts av spjäll i trä.
1955 såldes kvarnen till Åkerbo Hembygdsförening som gav den en omfattande renovering. Från och med 1958 finns här café och från och med 1964 även restaurang. Ytterligare en restaurang och pizzeria har tillkommit vid kvarnen plus kiosk och kul för barnen.

 

Häng med på strövtåg genom Persnäs socken, norra Öland!