Kust till Kust lockar till orkidévandring

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

 

Så här skriver Öland Kust till Kust Intresseförening i sin inbjudan inför våren;

Liten guide för orkidéspaning på egen hand – Bra tid är början/mitten av maj till början av juni

Varför inte ordna egen orkidéspaning några familjer tillsammans vid Kristi Himmelsfärdstid eller Pingst/Mors dag. Packa kaffekorgen och åk till Högenäs orde (avfart vid affären i Källa). Bra bilparkering finns. Gå sedan upp på själva ”orden” och ta er gärna in i den flera hektar stora beteshagen norr om stenmuren. Där hittar ni troligen de vanliga orkidéerna som S:t Pers nycklar, Adam och Eva, Krutbrännare, Johannes­nycklar (kanske någon enstaka helt vit), Nattviol och någon tidig Brudsporre.

Andra områden i Persnäs socken där de vanligaste orkidéerna brukar blomma i större mängder är Jordhamnsalvaret (1 km öster om Jordhamn), lövängarna vid Lilla Horn, strandängarna vid Södra Holm och vid Knisa mosse. Vid ett kalkkärr i Persnäs där man kan hitta flugblomster och blodnycklar.

Ett bra stöd för orkidéspaning hittar du på: https://www.alltpaoland.se/vaxter/orkideer/ som har mycket bra orkidébilder, blomningstider och platser där de brukar finnas.

Lycka till!

Kontaktperson: Gösta Skoglund (070 517 54 53)