Skurverket i Jordhamn blir ompysslat igen

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Förmodligen ett av Ölands mest fotograferade motiv har sett lite slokörat ut under denna sommar. Skurverket som till förra midsommar stod nytjärat och flott inför säsongen miste sedan under vinterhalvåret en vinge vid en storm. Vingen som visade sig vara murken drog då också med sig det långa staget uppe vid gångåsen, samt stabiliserande vajrar.

Lämpligt virke valdes ut och en ny vinge började tillverkas i verkstaden. I onsdags kväll var det äntligen dags att sätta den på plats. Åkerbo hembygdskrets fina kvarngubbsgäng samlades i Jordhamn för att hjälpas åt med arbetet.

Här kommer den nya vingen.

Självklart passar man på att tjära den ny vingen när den är på plats.

Efter drygt tre timmars arbete är skurverket i Jordhamn åter i fin form, redo att modella för flitiga ölandsfotografer igen.

Skurverket i Jordhamn ägs och vårdas av Åkerbo hembygdskrets – i vilken Ölands fem nordligaste hembygdsföreningar ingår. Det här stenskurverket är idag det enda bevarade och kvarvarande i Sverige, och unikt i sitt slag. Skulle du vilja bidra till att skurverket består och får omvårdnad i framtiden är du välkommen att swisha valfritt belopp till
123 075 22 53 – Stort tack på förhand!