Jobbar i det tysta för Sandviks kvarn

posted in: PERSNÄSNYTT | 0
På bilden ses en av de tunnare stockarna på den specialkonstruerade ”rälsen” för sågning. Ordförande i Åkerbo hembygdskrets Åke Nilsson är förstås på plats, liksom andra nyfikna.

 

I onsdags monterades den ställning upp, som ska göra det möjligt att såga till de bastanta vingstyckena till Sandviks kvarn. Visserligen sken solen, men nordliga kastvindar vräkte sig över alvaret i upp emot femton meter/sekund. Ja, vi befinner oss på solens och vindarnas ö helt klart, fast det kunde varit värre. Det var åtminstone inte fåk.

 

Motorsågen på ram – för tillfället utan mannar.

 

Till lärkans trevande toner monterades alltså denna finurliga ”räls” på en befintlig betongplatta och skruvades ordentligt fast. Det finns självfallet ingen massproduktion av den här konstruktionen, utan det är ett eget bygge, enkom tillverkat för detta ändamål. Stocken av douglasgran, som vi tidigare nämnt väger flera ton, ligger alltså stilla medan en motorsåg på ram med mankraft förflyttas längs ”rälsen”.
Därmed blir stocken sågad i hela sin längd. Man sågar alltså en sida i taget. Lyfter stocken med kran för att vända den, och sågar därefter nästa sida.

 

Här har vi mannarna! Ron och Peter som jobbar med kvarnvingarna. Kanske är det extra lyckosamt att vi hittat en holländare till detta ganska speciella uppdrag.

 

En klurig detalj kan tänkas bli den konform vingarna behöver ha för att passas in i slutänden.
Nästa vecka fortsätter arbetet med vingarna. Ett jobb som knappt någon märker av att det pågår. Men det gör det – vi vet!

 

En rejäl sandviks-sandwich av ädlaste douglasgran.

 


Vill du stötta arbetet med Sandviks kvarn?
Skänk gärna ett bidrag.

Swish 123 075 22 53
Bankgiro 851–4952

Märk insättningen med ”Nya vingar”

Tack för din gåva!
Åkerbo hembygdskrets