Gillbergakvarnen får nya vingar

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

I torsdags möttes man upp för att montera de nya vingarna på kvarnen ute på Gillbergaalvaret, den som just fått sin nya gångås. Från vår socken kom Åke Nilsson, Jan-Erik Bernersson och Urban Petersson. Ända från Runsten slöt Staffan Olsson upp med sin lift. Det är alls inte första gången Staffan Olsson är behjälplig med vingmontage på olika kvarnar på Öland.
Framtill i gångåsen finns två för vingarna avsedda hål. När man monterar vingar går det till så att gångåsens hål placeras i lodrät/vågrät riktning. Därefter lyfter man upp övre vingen med lift, denna vingen ska vara den av paret med lång sk rån – med ett enklare språk kanske man skulle kunna kalla det ”lång arm”.
Med precision gäller det att pricka hålet uppe i gångåsen. Och när man gör det kommer denna rån gå rakt genom gångåsen och sticka ut på andra sidan. Då är det dags för nästa vinge i paret. Denna lyfts också med lift upp mot den första och fästes ihop med den andra just i den utstickande rån. Vinge två går alltså ej genom gångåsen, det är därför de skiljer i längd.

Då man ska montera nästa vingpar, vrider man gångåsen ett kvarts varv, så att aktuella hålet placeras i lodrät riktning. Själva monteringen går nu till på exakt samma sätt som tidigare – först lyfts den övre vingen upp och släpps ned i läge, och så möter man upp nedifrån och monterar dit den andra på rån.

Slutligen vrids vingarna till sitt traditionella och harmoniska X-läge, som visar att kvarnen är ur bruk. Nu återstår bara lite tjära på de ställen som det behövs.

Till denna kvarn – och ytterligare en kvarn i Tingskullen, i grannsocknen Källa – har man sökt bidrag ur sk Kungafonden, Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur. Det kan man göra genom att ta kontakt med Ölands Kvarnförening.
Gillbergakvarnen har fått ytterligare bidrag från Ölands hembygdsförbund och Ölandsklubben i Stockholm.

Foto:
Åke Nilsson