Oscar Wilde, Brazil Jack och andra skrönor

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Frukostmöte i Sandvik - Åke och Dagny Axelsson

Återigen blev det fullt kring borden i Sandviks Fisk och Hamnkök när Öland Kust till Kust Intresseförening bjöd in till frukostmöte. Den här onsdagsmorgonen var det författaren Åke Axelsson och hustrun Dagny Axelsson från Gillberga som berättade om ”Sommargästerna, Oscar Wilde på Öland, Brazil Jack och andra skrönor”.

Åke Axelsson inledde med att berätta om sin bakgrund som kriminalkommissarie i Umeå. 40 år som polis gav värdefulla erfarenheter. Det är härifrån han hämtat realistiskt stoff och verklighetstrogen inlevelse till sina numera fem utgivna deckare. Av de sex-sju mordutredningar Åke deltog i är det bara en, det så kallade Stöcksjömordet”, som polisen fortfarande inte löst. Den är idag Sveriges näst största mordutredning efter Palmemordet. När Åke och Dagny fick förfrågan om att skriva en bok om fallet, åkte de upp till Umeå och gick igenom en del av det 64 pärmar digra materialet. Pärmarna mätte nio meter i längd när de ställde upp dem på borden i utredningsrummet, och övertygade dem om att uppgiften var övermäktig. Det blev en returresa tillbaka till sköna Gillberga i stället.
Åke gav glimtar från livet som författare där tryckta korrekturfel, förlägna researchmissar och kritikbenägna recensenter ibland grusat inspirationen. Men under de dagliga promenaderna med Dagny, där böckernas handlingar diskuterades ingående, hämtade sig skrivarlusten. Ett fint bevis på det kom när Aftonbladets kulturskribent Stig Larsson utnämnde Åkes bok ”En man steg av bussen” till Sveriges tredje bästa deckare efter Leif GW Perssons ”Profitörerna”och Sjöwall/Wahlöös ”Mannen som gick upp i rök”.
Åke fortsatte med några skrönor från umeålivet, där bland annat en grålånghårig och fransjackeförsedd Brazil Jack och en sömnig, sedermera försvunnen Anders Börje gästade familjen, blandades med en intressant berättelse om hur det gick till att sätta upp teaterstycket ”The Importance of being Earnest”. Den senare resulterade i boken ”Oscar Wilde på Öland”.
En njutbar stund blev det när Dagny läste en opublicerad novell som Åke haft i byrålådan i många år. Med sin lärarskolade röst, inlevelseförmåga och tydliga artikulering drömde vi oss bort och lyssnade koncentrerat på hur två tonårspojkar upplevde sina första trevande kärleksförsök. Dagnys klara och fina stämma lyssnar vi gärna till igen. Varför inte som inläsare av Åkes böcker på DVD?
Och att Åke som landskapsbeskrivare i Kerstin Bergmans bok ”Deckarnas svenska landskap” blev den som representerar Västerbotten gör honom alldeles extra stolt. (Att beskriva Ölands landskap i deckare finns det ju någon annan som gör så bra, sa Åke med glimten i ögat…)
Så vad kan Åkes nästa deckare tänkas handla om? Kanske blir det en spännande intrig med förvecklingar under ett välbesökt frukostmöte…?

Nästa onsdag är det artisten Lill Lindfors som ger oss nyckeln till devisen ”Nu är det gott att leva”. Det ser vi fram emot!
/ Elisabeth Öhman