Hembygdsdagen i Persnäs

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Hembygdsdagen i Persnäs 2015Söndagen den 12 juli hölls Hembygdsdag i Persnäs socken. Dagen inleddes i traditionell ordning med friluftsgudtjänst och predikan hölls av Jan-Olof Jansson. Efter gudstjänsten öppnade muséet för besökare. Den gamla skolsalen hade denna dag smyckats med flaskskepp. De olika smårummen, där fattigjonen bodde förr, stod öppna och visade bland annat redskap och verktyg från forna yrkesverksamma. Dessa finns där att se även ”till vardags” när man vill fördjupa sig i sådana ämnen.
På gården kring muséet demonstrerades tändkulemotor och fyrteknik, och i ena uthuset kunde man lära sig repslagning. Får och höns fanns att bekanta sig med för den som så önskade. Och så lockades med kaffetår och hembakt, dessutom lotteri och tipspromenad. Den nyligen hitflyttade hemvärnsbaracken, som nu håller på att renoveras, visades också upp under dagen.
Vid tvåtiden började det underhållande lustspelet ”Tvättdagen” som utspelade sig kring pumpen vid muséets östra gavel. I rollerna kunde man se Åke Nilsson, Kerstin, Göran, Urban och Mia Petersson, samt Åke Andersson. Lustspelet fick avsluta hembygdsdagen för detta år.

Bilden: Mia Petersson vid bykkaret under lustspelet. Foto: Ann Linderhjelm