Persnäs Prästgård satsar stort på konst i år

posted in: PERSNÄSNYTT, REPORTAGE | 0

Anders och Kristina på Persnäs PrästgårdSom konstgalleri firar Persnäs Prästgård tio år 2016.  Därför satsar galleristerna Anders Nilsson och Kristina Sunesson lite extra på konsten både under våren och till hösten i år. Under hela maj månad fylls två utställningslokaler av fyra konstnärers verk med helt skilda uttryck.

För den oinvigde vill jag rekommendera Persnäs Prästgård som ett utflyktsmål i sig, kanske till och med för en övernattning. Alldeles speciellt i maj månad tilltalar det mig då spirande almar kickar igång vårkänslorna på allvar.
Det är lätt att förstå att prästen valde denna plats med omsorg. Här, ståndsmässigt placerat, på en plats som höjer sig en aning från omgivande odlingslandskap byggdes denna väl tilltagna huvudboning, flankerad av två flygelbyggnader i sten, daterade åtminstone till 1700-talet.
Den bastanta muren omgärdar trädgården som består av två delar; en kringbyggd del där vi nu sitter, och en parkliknande del bakom boningshuset vars slänt ned mot den månghundraåriga eken prunkar av scilla och linnétulpaner som själva har fått råda under många år.
Ingenting på prästgården kan beskrivas som simpelt och torftigt, jag vill snarare använda ord som väl tilltaget, robust och snudd på storslaget. Och har förmodligen i alla tider varit så. Om jag nämner gårdens flaggstång med sina arton meter, som pryder sin plats utan att kännas överdriven, så är den ingenting i jämförelse med det vårdträd som tidigare växte på gårdsplanen.
– Almen användes under lång tid som sjömärke trots att Östersjön ligger flera kilometer bort, berättar Anders.
Prästgården är fördenskull inget skrytbygge, den är ett kulturarv som idag vårdas på ett tålmodigt och föredömligt sätt. Här vilar en atmosfär fylld av sinnesro och beständighet. Persnäs Prästgård utgör en fullgod naturlig inramning för konstutställningar och är en given mötesplats för njutningssökare.
– Hur ser säsongen ut för Persnäs Prästgård?
– Jag jobbar faktiskt framåt med höstens utställning. Fem konstnärer är spikade i dagsläget, säger Anders.
– Sommaren är en väldigt lugn period för oss. Har blivit. Då stänger vi galleriet och erbjuder istället Bed & Breakfast. Med konsten har vi riktat in oss på Öland Spirar och på Skördefesten. I år blir det lite extra utöver det, säger Kristina.
– Då har ni ganska bråda dagar nu då inför Öland Spirar?
– Vi tog saken i egna händer, säger Anders, och håller istället öppet samtliga helger i maj.
– Ni öppnar alltså redan första helgen i maj?
– Det är ju nu allting vaknar till liv och man får lust att uppleva allt skönt, flikar Kristina in.

Så sant, konstupplevelser har ju varken med kosläpp eller plantor att göra, egentligen.
Snart, alldeles snart, ska allting vara på plats och portarna slås upp för vårens vernissage.
Här följer en kort presentation om var och en av utställarna:

Utställarna i maj
Galleri Rosa Flygeln ligger inrymt på övervåningen i prästgårdens västra flygelbyggnad.
Här ställer följande konstnärer ut:

Robert Oldergaarden på Persnäs PrästgårdRobert Oldergaarden – konstglas
Robert Oldergaarden är glaskonstnär med mästartitel i gravyr. Därför är unika graal- och arielpjäser just hans specialitet. Robert är född och bosatt i Triberga på sydöstra Öland, där han idag har sin glashytta öppen året om. Robert har gedigen utbildning inom glas och pedagogik och har under många, många år undervisat på Riksglasskolan i Orrefors. Idag är han frilansande glaskonstnär. På utställningen visas ett antal helt nya unika pjäser från egna hyttan.

Maria Milton på Persnäs PrästgårdMaria Milton Loheden – måleri, konst- och bruksglas
Få konstnärer visar sådan bredd i sitt skapande som Maria Milton Loheden. Maria målar stort och kraftfullt i främst akryl, men även i blandtekniker. Maria fascineras av olika strukturer och utforskar ständigt nya material att uttrycka sig genom – ett av dessa material är glas. Där skulpterar hon i de förnäma graal- och arielteknikerna. Utöver det skapar hon utomhusinstallationer i smide och glas tillsammans. Med måleriet som bas skapar hon även egna tyger, som dels sys till fantastiska klänningar och dels används i textil heminredning. Maria bor i Vänersborg och har sin ateljé på Öland. Under utställningen visar Maria måleri, konst- och bruksglas i kraftfulla färger.

Hans Olsson på Persnäs PrästgårdHans Olsson – fotografi
Hans är född och uppvuxen i Blekinge. Sedan 2013 är han bofast på nordöstra Öland. I över trettio år har han arbetat nära naturen med bland annat lax- och öringsfiske. Hans skildrar i bild Ölands natur, och främst de nordöstra regionerna. I en tid när vi matas med fantastiska bilder från när och fjärran, vill Hans lyfta fram det sköna i det lilla perspektivet. Och framför allt kanske den säsong vi vanligtvis inte lyfter fram mest på Öland.

I prästgårdens östra flygelbyggnad, tvärs över gårdsplanen, ligger prästens rejäla bykstuga från förr. Bykstugan tjänar idag som utställningslokal där den fjärde av utställarna huserar i maj.

Ingvar IP Persson på Persnäs PrästgårdIngvar IP Persson – konsthantverk
Ingvar Persson är i grunden utbildad kock, produktutveckare inom livsmedel och tekniker.  I samtliga dessa yrken har han alltid haft nytta av sin kreativa sida. Sedan många år har Ingvar dessutom ett genuint intresse för trä och formgivning, vilket fick honom att starta ett eget snickeri. Tillverkningen då bestod främst av hotell- och restaurangmöbler, men det förekom även en del presentutformning. Därutöver har Ingvar även gått uppfinnarskola, och fått patent på ett antal uppfinningar. Efter pensioneringen har Ingvar haft möjlighet att vidareutveckla sin konstnärliga sida på heltid. Han jobbar idag med både sten och trä där han har nytta av kunskaper från flera av sina tidigare yrken.


Konstutställningen på Persnäs Prästgård håller öppet kl 11-17 följande helger:
Kristi himmelfärdshelgen tor-sön 5-8 maj
Pingsthelgen lör-sön 14-15 maj
Lör-sön 21-22 maj
Öland Spirar fre-sön 27-29 maj
Andra tider enligt överenskommelse.


Text: Anita Tingskull
Foto: Anita Tingskull och utställande konstnärer