Upplev Öland deluxe under Spirar

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Gillberga Natur- och KulturbrottGillberga Natur- och Kulturbrott är en alldeles speciell plats. Bergväggens miljoner år gör oss andäktiga. De representerar evighet, mäktighet och trygghet. Vår värld har funnits länge och jorden kommer att fortsätta snurra i lång tid framöver. Människans litenhet blir påtaglig. Alla ingår vi i ett oändligt och gigantiskt kretslopp.

Mot mig strömmar också en känsla från den egna familjehistorien – om kamp för brödföda och överlevnad tack vare stenen. Här låg ”pappas” stenbrott och historien blev lyckosam. Närheten till förfäderna på norra Öland blir påtaglig.

Sedan några somrar tillbaka guidar jag i stenbrottet – om de där miljonerna år, men också om kulturhistorien och dagens stenhantering. Platsen lockar emellertid till lite mer. I denna karga, sterila och imponerande miljö vore ett vackert och ymnigt bord perfekt att arrangera.

Som med allt måste fröet gro och nu till slut har det mynnat ut i ett samarbete med Kårehamns fisk- och havskök. Det som serveras blir rikligt, öländskt och läckert. Biscottin till kaffet bakar jag själv.

Öland deluxeMin vision är stolar med dynor och fårskinn, bord täckt av vävd duk som speglar brottets färger, vackert porslin och silverbestick, underlägg och fat delvis i sten.
Tältet kommer att finnas för dåligt väder, men som allt – upplevelsen förhöjs av en gyllene solnedgång!

Kanske är det också trevligt att innan eller efter måltiden få höra jordens/stenbrottets historia eller en trevlig skröna om älvorna och trollen i brottet. Annars kan vacker musik
ljuda i bakgrunden. Akustiken ger en känsla av att vara i ett kyrkorum. Liknelsen är faktiskt passande på flera sätt.

Avsikten är att erbjuda en unik, skräddarsydd upplevelse med läckra öländska smaker i form av mat och dryck och detta i en fantastisk miljö som ger en känsla av både litenhet och storhet.

Bordet kommer att dukas upp till Öland Spirar i Gillberga Natur- och Kulturbrott. Mer information ges på hemsidan www.myaoland.se eller på telefon 070-7537890.

Ann-Charlotte
Ölandsguide