När nätterna är kalla kan vi börja duka matbordet för småfåglarna.
Först fram till matbordet är talgoxen, tätt följd av blåmesen och entitan – eller talltitan. Jag skriver så därför att de båda sistnämnda kan vara lite svåra att skilja även för den som är mer van. Här vill jag nu i efterhand göra ett tillägg; jag har läst mer om talltita och entita. Ser du en av dessa vid matbordet kan du nästan vara helt säker på att det är en entita. Talltitan brukar nämligen inte låta sig bli matad.
En som också är kvickt framme är den klättrande nötväckan.
Därefter kommer gråsparv och pilfink som liknar varandra men som är lättare att skilja. Och så bofink och grönfink.

När snön kommer och det blir svårare att hitta mat kommer fler gäster till matbordet. En och annan koltrast dyker säkert upp och du kan få se en nötskrika. Den större hackspetten kommer när du hänger upp talgbollar.
Domherre, sidensvans tycks komma när kallare väder väntar och kanske får du se stenknäcken. De sistnämnda äter inte så gärna från talgboll eller svåråtkommet matbord utan helst från marken. En ensam rödhake syns då och då.


Talgoxe

TALGOXE  (Parus major)
Talgoxen är 13-15 cm lång. Det är vår största mesfågel. Den finns nästan överallt där människor bor och är nästan helt orädd. Den kommer gärna till ditt matbord, kanske som första gäst och stannar sen kvar hela vintern. Kanske den också bosätter sig i din trädgård till våren.

 


Blåmes
Blåmes

BLÅMES  (Parus caeruleus)
Blåmesen är 10-12 cm lång, alltså lite mindre än talgoxen. Den är tuff och orädd. Den klänger gärna uppochned på dina talgbollar och äter. Förmodligen är den en av dina första gäster vid matbordet, och den kommer också att stanna kvar här.

 


Gråsparvar
Gråsparvar

GRÅSPARV  (Passer domesticus)
Gråsparven är 14-16 cm lång. Den finns överallt omkring oss där vi bor. Den kommer flockvis till matbordet och äter lika gärna vid matplatsen som på marken under den, frön som trillat ned. Den är ganska orädd, men hela flocken flyr snabbt in buskage om fara uppstår.


Pilfink

PILFINK  (Passer montanus)
Pilfinken 12-14 cm lång, alltså något mindre än gråsparven. Det som skiljer pilfinken i utseende från en gråsparv är den helt vita huvudsidan och den svarta kindfläcken. Annars är det väldigt lätt att förväxla dessa fåglar, som också umgås i samma flock (som vi tycker). Pilfinken är också en flitig besökare, både på matbordet och kring det på marknivå. Beteendet är också mycket likt gråsparvens om fara uppstår. Annars ganska orädd.

 


Bofink

BOFINK  (Fringilla coelebs)
Bofinken är 14-16 cm lång. Har du tur får du se denna besökare vid matbordet. Det är egentligen ingen stannfågel, men milda vintrar kan den bli kvar här på Öland. Den håller sig förmodligen helst på marken under ditt matbord, då det är bofinkens naturliga sätt att leta mat. Hoppas att du får ha den som gäst hos dig!

 


Grönfink

GRÖNFINK  (Carduelis chloris)
Grönfinken är 14-16 cm lång. Den är en stadigare fågel med grövre kropp, huvud och näbb. Den är lite skyggare än sina vänner vid fågelbordet, ibland rent skygg. För det mesta håller den sig på marken kring matbordet och samlar frön. Uppträder inte i större flock såsom gråsparv och pilfink, utan några enstaka. Inte alla grönfinkar vågar heller övervintra i vårt klimat.

 


Entita

ENTITA  (Parus palustris)
Entitan är 11½-13 cm lång. Den är orädd och kommer säkert till ditt fågelbord. Det är en ganska liten fågel med relativt stort huvud och kraftig nacke. Äter både från matbordet och från marken däromkring.

 


Större hackspett

STÖRRE HACKSPETT  (Dendrocopos major)
Den större hackspetten är 23-26 cm lång och 38-44 cm mellan vingspetsarna. Den är vaksam och försiktig, men kan ändå ibland våga sig fram till matbordet. Den sprätter då frön omkring sig och har du talgbollar äter han gärna från dessa också. Då hänger han sig uppochned som en liten mes och hackar ivrigt och ofint. Det går åt mycket talgbollar när du har besök av den större hackspetten.
Men stor och färgstark är den att se på.

 

 

 


Koltrast

KOLTRAST  (Turdus merula)
Koltrasten är 23-29 cm lång. Hanen är svart, medan honan är brunaktig. Det är en fågel som finns omkring oss hela året. Det är den du på vår och sommarkvällar hör sjunga från ett hustak. Koltrasten kommer förmodligen inte sätta sig på fågelmataren, inte heller på en talgboll. Men den äter gärna det som faller ned på marken efter de andra fåglarna. Dessutom äter den gärna äpplen och annan frukt om du vill lägga ut det. Ibland kan man tycka att koltrasten kör bort de andra fåglarna – men de kommer snart tillbaka igen. De har ju sin egen mat lite högre upp.


Rödhake

RÖDHAKE  (Erithacus rubecula)
Rödhaken är 12½-14 cm lång. En liten brun fågel med varmröd tydlig haklapp. Ofta burrar den upp sig och ser då ut som en liten boll som studsar fram på två smala långa ben. Den är en flyttfågel, men här har funnits en ensam fågel kvar många vintrar nu. (Eller är det två fast de aldrig visar sig samtidigt). Unga rödhakar har inte fått någon haklapp ännu utan är då brunfläckiga på hela kroppen. Rödhaken är lite vaksam, men absolut inte rädd av sig, trots sin litenhet.


Domherrar

DOMHERRE  (Pyrrhula pyrrhula)
Domherren är 15½-17½ cm lång. Hannen är härligt röd på bröstet, medan hon är blekt rosabeige. Det är en stillsam fågel, nästintill trög. Antingen kommer de parvis eller i mindre flock till ditt matbord. Det sägs att de kommer strax innan en köldknäpp – men jag anser att de kommer ibland ändå. De älskar lönnens näsor på hösten. Äter gärna vildfågelblandning vid ditt matbord, men även solrosfrön förstås. Har du en lättillgänglig matare kan de få plats att sätta sig där med sin lite klumpiga mage, annars äter de från marken. Talgbollarna klarar de inte att sätta sig på.


Stenknäck

STENKNÄCK  (Coccothraustes coccothraustes)
Stenknäcken är 16½-18 cm lång. Den har en mycket kraftig trekantig näbb, stort huvud och kort stjärt. Har du tur kan denna skygga fågel komma till matbordet. Annars håller den sig högt upp i trädtopparna, flyger högt och äter till vardags frukt, speciellt körsbär vars kärna de lätt knäcker med sin starka näbb.

 


Sidensvansar

SIDENSVANS  (Bombycilla garrulus)
Sidensvansen är 18-21 cm lång. Alltså en rejäl fågel med tjock hals och stort huvud. Däremot är näbben relativt smal. På huvudet har den en tofs. Kommer i stora flockar och äter bär, bland annat rönnbär. Den beter sig en aning nervöst och är hela tiden vaksam. Kanske kan den komma fram till till matställe. Vi hoppas på det!


Nötväcka

NÖTVÄCKA  (Sitta europaea)
Nötväckan är 12-14½ cm lång. Den är kvick och  klättrar snabbt både upp och ned för trädstammarna. Den har stort huvud och knappt någon hals. Däremot är näbben ganska lång och spetsig. Nötväckan kommer gärna till matbordet och kan till och med köra bort andra fåglar för att få sig ett skrovmål. Den sprätter fullt med frön omkring sig när den äter.


Fågelbilder lånade ur boken “Fågelguiden” med tillstånd av konstnären Dan Zetterström