Om den överraskande möjligheten att odla fisk i tomma ladugårdar berättade Göran Skoglund, verksamhetsutvecklare vid Refarm Linné på Öland Kust till Kusts frukostmöte i Sandviks hamn i onsdags morse. Att tänka i nya banor när det gäller livsmedelsproduktion är en möjlighet för landsbygden att matcha kommande efterfrågan på fisk, skaldjur och grönsaker.
De senaste åren har det sakta börja växa fram en helt ny näring som går ut på att med en begränsad ytanvändning bli självförsörjande på fisk och grönsaker. Från landets ytterst låga andel självförsörjning, som ligger på 20–30 procent, behöver fisk- och grönsaksproduktionen öka med upp till 50 procent fram till 2030. Här finns en potential för Öland med cirkulära slutna system med till exempel akvaponik som är en kombinerad odling av fisk och grönsaker.
- Vi kan ta tillvara ladugårdar och industrilokaler och göra om dem till landbaserade system där 1 ton foder ger 1 ton närproducerad fisk och 8–10 ton grönsaker, menade Göran.
Det är Refarm Linné som med stöd av Leader Västra Småland, Jordbruksverket och EU driver detta projekt för att öka kunskapen och medvetenheten om hållbar, landbaserad fiskodling. Den intresserade kan läsa mer på www.refarmlinne.se där också Göran lovar lägga ut illustrerande faktabilder från morgonens föreläsning.
Text och foto:
Elisabeth Öhman