I Ölands berggrund finns tidiga spår av liv. I kalkstenen finner man fler olika sorters fossil, men den allra vanligaste gruppen är ortoceratiterna. Den är så vanlig att man gett den öländska kalkstenen sitt geologiska namn efter den – ortocerkalksten.


ORTOCERATITEROrtoceratit var ett slags bläckfiskar med ett yttre skal. Man hittar aldrig rester av mjukdelarna, utan bara efter skalet. Man tror att kroppen har fungerat som en ubåt, med luftfyllda kamrar inuti. En variant av ortoceratit, Lituites, har spiralvriden stjärt.

 

 


TrilobitTRILOBITER
är avlägsna släktingar till våra kräftor och spindlar. Man tror att de ömsade skal som våra kräftor. Den hade väl utvecklade ögon och på dess undersida fanns sim- eller krypfötter.

 

 


KristalläppleKRISTALLÄPPLEN
Det var Linné som myntade namnet “Kristalläpple” som är en rund liten fossil. Den var en tagghuding och en utdöd grupp av dessa. Vår sjöborre är den som är mest lik Kristalläpplet idag. Hålrummet inuti fossilen är fylld med glittrande kristaller.

 

 


Fossiler är oersätterliga urtidsrester och kan inte återbildas. För att våra barn och deras barn i sin tur också ska kunna njuta av dem är det viktigt att vi visar respekt för naturen. Följande regler gäller:

Du får lov att plocka med dig enstaka lös fossil hem som minne efter semestern, men inte fler och i synnerhet inte för att sälja. Sten tillhör markägaren där den ligger.
Att knacka loss fossiler från större stenar är helt förbjudet om man inte fått tillstånd av markägaren.