Från busvisor till barnböcker

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Finn Zetterholm vid Frukostmöte i Sandviks HamnÅterigen blev det ett solsäkert frukostmöte när trubaduren, vispoeten och barnboksförfattaren Finn Zetterholm fyllde upp varje sittplats på uteserveringen vid Sandviks Fisk och Hamnkök. Det blev en trivsam stund där Finn varvade anekdoter med musikaliska inslag.
Den lite mognare publiken minns säkert åren tillsammans med Bengt Sändh. Redan 1964 spelade de båda trubadurerna in premiär-LP:n ”Visor i trotzåldern” tillsammans med Staffan Atterhall. Sedan dess har det blivit ett tjugotal plattor som nu tillhör den svenska visskatten.
Finn har även gett ut ett tiotal barn- och ungdomsböcker, däribland ”Lydias hemlighet” som översatts till sex språk. Under senare år har insikten om sagornas betydelse gett Finn motivation till att engagerat resa runt till landets skolor för att i någon mån hjälpa till att bevara berättartraditionen.
Tonsäkra skillingtryck är Finns melodi. Det var inga större problem för trubaduren att locka fram publikens förtjusning. Hans välkända visor med de underfundiga texterna garanterade självklart varmt uppskattande applåder.

Text och foto: Elisabeth Öhman