Här ligger nya paddelbanan i Södvik

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Padelbanan i Södvik

Nu kan du spela paddeltennis i Södvik. Som framgår av bilden hittar du banan alldeles vid skolan/dagiset i centrala Södvik. Padelbanan öppnades den 26 juni och finns nu att boka via nätet på www.matchi.se eller via deras app (man skapar en profil första gången). Rack och bollar finns att hyra på Södviks Bageri om så önskas.
Välkomna att spela hälsar Andreas, PO, Karl-Johan

Något om Paddeltennis
Paddeltennis kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash och som oftast spelas i dubbellag. Det går även att spela singel och då brukar man spela på mindre plan.
Ett paddelrack består inte av strängar som i exempelvis tennis och squash. Ett paddelrack är gjord av kompositmaterial där slagytan har hål i sig. Att det inte är strängar gör att bollträffen inte får samma kraft och det blir en dovare träff. Racket har normalt sett en tjocklek på knappt 4 cm. Avancerade spelare har ofta något tjockare/tyngre rack för att få mer kraft. Till nybörjare rekommenderas ett tunnare och lättare rack för att få mer kontroll.
Bollen man använder är princip samma som en tennisboll, men något mjukare. Det finns regler för hur hårt trycket ska vara men spelar man på amatörnivå går det lika bra att spela med en vanlig tennisboll.
För att inte halka behöver man använda en sko som har lite mönster i sulan. Det finns specifika skor för paddel att köpa men de är i princip samma som skor för tennis. De viktiga egenskaperna i dessa skor är att de har lite mönster samt att de ger bra stöd för fotleden.

Lite regler, enkelt
På en vanlig plan (10x20m) spelar man alltid dubbel
Poängräkning är samma som tennis
Linjerna på planen används endast vid serve
Serve ska slås underhands och studsa i motspelarnas serveruta
Serve får studsa upp i glasväggen men om den studsar i galler är den felaktig
Man har två servar på sig
Om bollen går direkt i motspelarnas vägg så räknas den som ute. Innan bollen tar i motspelarens vägg så måste den studsa i marken.
Man får spela volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glas/gallervägg.
Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till motspelarnas planhalva
Man får inte slå bollen i gallret på sin egen sida

Info funnen på följande länk, där du också hittar utförligare info och regler https://padelregler.se/padel-regler