Middag med fogden på Horns kungsgård

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Vad hände den 24 juli 1554?
Det kåserade den före detta kungsgårdsarrendatorn Johan Barkewall kring när en morgonpigg skara i samlades i Sandviks hamn för vår välbesökta frukostträff. Exakt på dagen 465 år senare fick åhörarna ta del av en intressant redogörelse för hur livet på en kungsgård gick till på den tiden.
Det var när staten ”övertog” stora arealer odlad jord från kyrkan som kung Gustav Vasa på 1550-talet anlade Ölands fem kungsgårdar i Ottenby, Gärdslösa, Rälla, Borgholm och Horn. Syftet var att producera spannmål, kött, ost, smör, honung och ull för hovets och militärens räkning.
Förutom en beskrivning av människornas och djurens tillvaro på kungsgården skissade Johan upp scener från dåtidens middagsbord där fogden bänkade sig tillsammans med gårdens yrkesskickligaste nyckelpersoner. På bordet stod bland annat kokt höna, lungmos, gädda och den hyllade osten som konsumerades till ackompanjemang av kopiösa mängder öl.
Johan, med bland annat en välkänd campingkarriär bakom knuten, arrenderade kungsgården mellan 1974-1999. Numera är han grävmaskinist och veniat på norra Öland då han inte gör en avstickare till Riksarkivet i Vadstena för att gräva fram fler intressanta källfakta om Horns kungsgård.
Text och bild:
Elisabeth Öhman