Skurverket i Jordhamn i form igen

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Många var spekulationerna om vad som egentligen orsakat totalstoppet i Jordhamns fina gamla väderskurverk. De kvarnrenoverare i samarbete med antikvarie, som vi tidigare nämnt om, provade den ena efter den andra lösningen för att komma tillrätta med det låsta och lutande verket. Men ingenting hjälpte – till att börja med.

Det var när man slutligen tog tillvara den allra första tanken, den att hela verket kunde fått slagsida som arbetet gav resultat. Eftersom verkets stöttor reparerats för inte så väldigt längesedan så antog man först att det inte var problemet, men så var det alltså.
En lastmaskin kördes ned mot strandlinjen och med dess kraft kunde skurverket sakta och säkert dras i läge. Med ett genuint knarrande gav skurkvarnen med sig och ställde sig lydigt på plats igen.
– Är det så de låter? frågar jag Göran Blom, kvarnrenoverare.
– Ja, då vet man att man är på rätt väg. De knarrar alltid till när de kommer.

Med facit i hand var det alltså den enklaste vägen som var den rätta, vilket sparade både arbetstid och huvudbry för alla inblandade.
Nu snurrar vingarna igen på skurverket, som även de fått en översyn. Skurverket får som tidigare stå vänt mot sydväst – blickande ut över Kalmarsund. Kanske är det vackrast så.

Läs tidigare artikel om renoveringen här!