Sandvik utsedd till årets Ölandsby 2024

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

I samband med Ölands Skördefest utsågs Sandvik till Årets Ölandsby 2024. Överlämnandet av ”stafettpinnen” skedde vid årets invigning av skördefesten i Algutsrum, som varit Årets Ölandsby fram till nu. En liten grupp från Sandvik blev inbjudna att på scen mottaga det ärofyllda utnämnandet.

Motiveringen till att Sandvik blivit utnämnd till Årets Ölandsby 2024 lyder så här:

På landborgen ovanför hamnen reser sig byns stolthet. Med sina nya vingar välkomnar kvarnen besökare från när och fjärran. Byn har genom tiderna lockat till sig de modiga. Det må vara kvarnägare, stenfabrikanter, skeppare, fiskare, handlare, restaurangägare eller bilmekaniker med egna kor. Här skapas idag byggnader med den vassaste moderna arkitekturen vid sidan av traditionellt stenhantverk i modern industriell tappning. Hamnen ger byn dess karaktär och har blivit ett nöjesseglarnas Mecka, liksom husbilåkarnas. Badplats, flygfält och avsaltningsverk vässar ytterligare ortens profil som Årets Ölandsby. Föreningslivet är starkt genom hembygdsrörelse och föreningar för natur, kultur och samhällsfrågor. Författare har alltid attraherats av möte mellan den dramatiska kusten och den vidsträckta alvarsmarken som inramar byn. Affären som är byns centrum och mötesplats skapar gemenskap. Den ger service året runt med det mesta som det vardagliga livet behöver.

Motiveringen är härligt formulerad, och utnämnadet känns alldeles självklart. Sandvik är fantastiskt!

Att bli utsedd till Årets Ölandsby känns förstås otroligt ärofyllt, fast det innebär också en del ”förpliktelser”. Bland annat ska Sandvik stå för invigningen av Ölands Skördefest 2025, vilket vi är övertygade om att man fixar galant. Enbart den underbara platsen att hålla till på räcker långt.

I skrivande stund har en startgrupp bildats för invigningen med dess evenemang.
Vill du läsa mer om planerna och idéer kring invigningen, gå in på nedanstående länk;

Sandviks byalag

(Bilder i denna artikel är lånade just från Sandvik byalags hemsida)