Hembygdsdag i Persnäs

posted in: PERSNÄSNYTT | 0
Va de häe för sla? Jodå en tvättmaskin, som spare myck arbet, fö fruntimmera, sägs det i spelet. Men många var förundrade.

Psalmsång och fiolspel. Bygdespel och syskonträff. Det var några av ingridienserna i Hembygdsdagen vid museet i Lundeby i Persnäs under söndagen. Dagen inleddes med friluftsgudstjänst ledd av Johan Thelin, med ett hundratalet närvarande.

Ordförande Anna-Karin Nilsson hälsade välkommen, då hon berättade om en vattenkvarn. Göran Sundström, deltidsboende i Frönäs, som tillsammans med ytterligare medarbetare, är den som arbetat med att vattenkvarnen vid museet har blivit färdigställd. Han hade hjälp av Harald Johansson i Hallnäs, med en kran för att få kvarnen på plats. Kvarnen användes tidigare att pumpa bort vatten ur berget intill.

Kaffeservering var så ordnat i Hemvärnsbaracken och utomhus i det vackra sommarvädret. Jimmy Petersson, underhöll så under fikat med musik från sin nyckelharpa. Han har själv byggt sitt instrument och visade under tiden en film om detta.

– Nu sätte vi gång me tvätten, de e myck ida, sa Kerstin Petersson, som både skrivit och regisserat spelet Tvättdagen. Det är som en stor släktfest. Hon har engagerat svägerskan Mia och bröderna Tomas, Göran och Urban. Dessutom kommer by-bon Åke, med traktor och ska tvätta kläder.
– Va fick du för märra, då och fick du sålt koa, sa Kerstin. Jodå affärerna på auktionen gick bra men…
– Häe ska ni får si…sa yngstebror Urban, som har köpt en tvättmaskin. Den spare myck arbet te fruntimmera. Men de tillresta folket undrade om det fungerar…

Tvättdagen fortsatte med besök av fiskaren ”Gusta Anders” som sålde fisk.
– Nu ska vi ha kaffe, sa Kerstin, jag ha me nybaka bull, så varsego…
Publiken tackade skådespelarna med en lång och välförtjänt applåd, vid hembygdsdagen utanför ”Fattighuset” i Persnäs.

Syskonen Petersson från Persnäs by, Göran, Urban, Kerstin och Tomas medverkade i spelet Tvättdagen.

Så meddelas från hembygdsföreningen att det är en byvandring i Lilla Horn den 1 augusti, och att föreningen ordnar med kaffeförsäljning när Kungarallyt kommer till f. d Södviksskolan lördagen den 18 augusti. Museet är öppet till den 19  augusti, fredags- och söndagsfterrmiddag och där går det att bese en fotoutställning från de olika byarna. Det går också att fika i Hemvärnsbaracken vid Skol- och Hembygdsmuseet.

Text och bild:
ÅKE JOHANSSON