Sol, ost och getter

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

I ljum bris och strålande sol startade Öland Kust till Kust Intresseförening säsongens frukostmöten på uteserveringen vid Sandviks Hamn & Fisk. Premiärgäst var Annika Bullus, VD och visionär vid Hagelstad Getgårdsmejeri.

Ett 60-tal åhörare lyssnade uppmärksamt när en mycket engagerad Annika berättade om sitt livskall att arbeta med getter. Hon var 17 år när hon första gången drack getmjölk och den smakupplevelsen bär hon fortfarande med sig när hon idag basar över 300 getter på sin renoverade gård i Hagelstad. En varm kärlek till djur genomstrålar Annikas arbete där hon tillsammans med sin lovordade personal koncentrerar sig på djurhälsa, produktion och modernisering. Djurens välmående står i fokus. Därför är till exempel getstallet nyrenoverat med ett musiksystem som getterna gillar. Mozart är favoritmusiken. Även den nyinstallerade massageborsten är populär.

– Våra 160 mjölkande getter producerar cirka 320 liter mjölk om dygnet som vi tar till vårt mejeri och gör ett tjugotal pastöriserade getmjölksprodukter som ost, mjölk, yoghurt, kvarg, grädde, smör, bredbar creme och den stora nyheten för året: glass, berättade Annika.

Hagelstads Getgårdsmejeri har under de senaste åren utvecklats till en modern anläggning som välkomnar besökare från Europas alla hörn. Väl värt ett besök alltså, och kika gärna in på killingarna som vandrar fritt med sina mammor i getstallet. Annika har till och med låtit bygga en balkong så att åskådare kan få överblick och förundras av getternas njutbara liv.

Nästa onsdag lyssnar vi till Börje Ekstam, fil. dr. Limnologi som berättar om Ölandsmyren Knisa mosse som fredades av en internationell kioskvältare.

Text och bild:
Elisabeth Öhman