”Stenkustens Folk” på Löttorps bio

posted in: FRÅN BYGDEN, PERSNÄSNYTT | 0

Stenkustens Folk - i JordhamnKlassikern ”Stenkustens Folk” visas som film på Löttorps biograf. Filmen är en upptagning från sommaren 1978. ”Stenkustens Folk” utspelas i Jordhamn nära den gamla skurkvarnen och oxvandringen vid mäster Samuels gård och tar publiken tillbaka till år 1652. Krönikespelet är skrivet av Olof Löttiger. Bland annat kan nämnas att för dekor stod Sture Lundgren, regi David Törneke som också läste prolog. Skådespelet framförs av en stor skara skådespelare från trakten, varav många säkert är kända ansikten för våra läsare.

På CentrumBIONs hemsida kan man vidare läsa:
Krönikespelet framfördes första gången på 1950-talet. 1977 väcktes tankarna på nytt om att uppföra spelet vid stenkusten, närmare bestämt vid Jordhamn – mellan Gillberga och Sandvik. Det blev succé direkt och en vackrare teaterscen har aldrig skådats, som någon i publiken sa. Amatörer från bygden framförde spelet mellan åren 1978-1985. Det var ett krav att skådespelarna skulle komma just från norra Öland. Ingen ”utsocknes” kan prata öländska som ölänningarna själva!
Initiativet till att uppföra krönikespelet på 70-talet togs av IOGT-NTO, som hade en bred teaterverksamhet. På 1950-talet var Åkerbo Hembygdskrets arrangörer och därför föll det sig naturligt att man på 70-talet samarbetade.
Teaterföreställningen spelades in och även om kvalitén kanske inte är den bästa, så är det värt att komma till CentrumBION fredag den 21 april kl 19.00 och titta på filmen. Kaffe med hembakat kommer att serveras under kvällen.
Missa inte detta!

Nedan rollistan ur ett teaterhäfte från Stenkustens Folk, exakta året är tyvärr okänt. De skådespelare som medverkade under samtliga år lär vara Allan Nilsson, Britta Johansson (utom första året), Elis Runklint, Urban Petersson, Dagny Andersson och Gun-Britt Carlsson – om vår källa minns rätt.
Stenkustens Folk - i rollerna