Strövtåg i hembygden igen

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Fröding skaldade och Mando Diao sjöng

Turister och bybor fick veta en hel del om händelser och platser i Hörlösa by

För två år sedan var signaturen med på en byvandring i hembyn Lilla Horn. Nu var det dags igen för Persnäs hembygdsförening att bjuda in till byvandring i grannbyn Hörlösa. Den utgick från bröderna Arvidssons gård och gick till gränsen mot Källa i norr.

Guider var Ingvar Arvidsson och Bertil Olsson. Ingvar placerade sonsonen Oskar som statist,  på en pall och beskrev året till 1955. Oskar symboliserade Ingvar som barn. Där beskrev Ingvar att Karl-Adel hade först den svenska flaggan hissad högst upp på flaggstången  och därunder den amerikanska. Grannen Eddie passerade med hästen Svante på vägen. Så passerade ett tåg på järnvägen mot Borgholm och ibland kom det en fin bil med privatchaufför till byn. Den hade registreringsnumret H1 och tillhörde landshövdingen Ruben Wagnsson, som besökte sin dotter Ingrid.

Ingvar Arvidsson, var en av guiderna i Hörlösa vid hembygdsföreningens byvandring.

Ingvar beskrev också sin farbror Gustav som var skomakare. Gustav halvsulade skor, man slängde aldrig ett par skor då, så de blev som nya för en billig penning. Under promenaden genom byn beskrevs att det var flera affärer, som Elin och Filip Jakobssons affär. Mitt i byn fanns en kombinerad cykelverkstad och radio- och TV-affär. Där gick det att köpa Nynäs bensin både till mopeder och bilar. Under oljekrisen 1973 fanns inte mycket bensin och det var körförbud på söndagarna. Men innehavaren hade fått tag på en leverans av bensin som såldes slut fort.

I skolan fanns läraren Ada Johansson, en sträng dam på tidigt 1900-tal och sedermera var Barbro från grannsocknen Föra, som reportern hade som lärare.

Mjölkgårdarnas antal har minskat från tio till nuvarande två. I byn har det också funnits både kvarnar och en kycklingfarm under åren. Vandringen slutade  vid den före detta potatiscentralen där det numera finns en loppis. Vid arbetet med sortering av potatis fick ett tiotal ortsbor jobb där.

De både guiderna Bertil och Ingvar tackades av de cirka 25-talet deltagarna öbor och turister med en applåd.

TEXT & FOTO: ÅKE JOHANSSON