Strövtåg i hembygden…

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Bilden ovan: Åldermannen Gunnar Nilsson, 92 år, till höger, studerar kartor från Lilla Horn, med guiden Ann-Charlotte Magnusson till vänster, i bakgrunden hustrun Gunvor. FOTO: ÅKE JOHANSSON

Gustaf Fröding skrev dikten och musikerna i Mando Diao sjöng om den och undertecknad reporter har nu varit med om det. Strövtåg i hembygden.

Persnäs Hembygdsförening ordnade häromkvällen en byvandring i Lilla Horn med Ann-Charlotte Magnusson som guide. Hon är Ölandsguide och LONA-projektet som stöder kommuner och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang. Vandring startade vid Persnäsgården med 40 deltagare i den ljumma sommarkvällen. Innan utflykten träffade ordföranden Anna-Karin Nilsson och guiden Ann-Charlotte Magnusson makarna Gunnar och Gunvor Nilsson, för att titta på äldre kartor från byn och få tips på händelser. I bygdegården, numera kallad Persnäsgården, var det både skolkök, bio  och militärförläggning. Nu spelas det bingo på torsdagskvällar genom idrottsföreningen PAIF:s försorg. Många deltagare mindes också Maja och Janne i kiosken, som både sålde Gulf-bensin och serverade kaffe i trädgården på sommaren. I byn fanns sju mjölkbönder, som fick turas om att köra mjölken till mejeriet i Södvik. I Lilla Horn fanns  det hantverkare som målare, snickare, murare och stenarbetare. En telefonstation med Edit Lindström som föreståndare var placerade i byns norra del. En festplats med dansbana fanns på gränsen mot Gunnarstorp. Skolan, där reportern gick i klass 3-4, var det gymnastiksal och slöjdsal på övervåningen och numera sommarboende. Kvällen avslutade med att deltagarna fikade i lövängen.

Nästa aktivitet för Persnäs hembygdsförening är att servera kaffe med tilltugg vid Kungarallyts besök vid f.d Södviksskolan om cirka fjorton dagar.

TEXT och FOTO:
ÅKE JOHANSSON

Bilden nedtill: Här är ett stopp framför en av gårdarna, nu tillhörande Jan-Olov och Ingela Johansson, tidigare Gustav Idekrans gård…