Fritt fram för Ölandsvetet!

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Onsdagens frukostträff samlade en fullsatt uteservering hos Sandviks Fisk & Kök när Kerstin Fredlund, allmänläkare och med. dr. i livsmedelsvetenskap engagerat berättade om vetets historia och Ölandsvetets potential på temat ”Från mångfald till enfald… och åter?”

Vi fick lyssna till en intressant tidsresa genom vetets historia. Spannmål från gamla kultursorter har brukats och ätits av människor genom årtusenden, men idag äter vi nästan enbart vete av moderna sorter som raffinerats till vetemjöl. Ölandsvetets goda egenskaper är byggda på det ekologiska kulturspannmålet speltvete som är extra rikt på protein. Mjölet är osiktat och har kvar alla vitaminer och näringsämnen. Smakupplevelsen av nybakat bröd får en helt ny innebörd.

Lantbrukaren Susanne Eriksdotter från Isgärde Kvarn, som bland annat maler och säljer mjölet direkt från luckan på sin gård, hade med sig ett knippe långa vetestrån. Tack vare strånas djupa rotsystem tar vetet enklare upp vatten, näring och mineraler. Mjölets fina bakningsegenskaper passar utmärkt till matbröd, knäckebröd, skorpor, pannkakor och paj.

Nästa onsdag den 1 augusti avrundar Öland Kust till Kust Intresseförening säsongens frukostträffar med att projektledaren och före detta landshövdingen i Kalmar län Stefan Carlsson presenterar pågående utredning kring frågan Öland- en kommun?

Text och bild:
Elisabeth Öhman