Kreativ dag tillägnad korv

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

I lördags samlades ett gäng på Marsjö Strutsgård – bara någon kilometer söder om sockengränsen – för att stoppa korv. Arrangör för dagsevenemanget var Ingvar ”IP” Persson och Eva Sahlström tillsammans med strutsgårdens ägare Kerstin Gottfridsson. Inbjudan hade gått ut i god tid till vänner och bekanta – flertalet i Persnäs socken, och även inbjudna från Borgholm, Källa och Degerhamn deltog under dagen, totalt femton personer blev vi.
Denna vädermässigt lite gråtrista dag startade med uppdukad frukost då vi gick igenom dagens kommande innehåll. Vi fick välja partner till köksarbetet, någon till och med två. Därefter stod valet av korvsort. Och det var inga dåliga råvaror som fanns till buds denna dag; älg, hjort, vildsvin, rådjur, lamm och fläsk. Självklart fanns också strutskött.
Första delen av tiden gick åt till att blanda en riktigt god korvsmet, steka provbitar, smaka av och kanske krydda den ytterligare.

Mitt på dagen fick vi avnjuta en fantastisk strutslunch med dryck, och tillhörande dessert. Kaffe och kaka.

Därefter fortsatte köksarbetet med att stoppa korv. Riktiga fjälster användes och det tog en stund innan man fick in rätta snitsen.

Sista steget i korvtillverkningen blev att bestämma längd på korven och där knyta snören, då man även kunde frisera till formen en gnutta. Och att märka upp respektive korv med köttsort.
För när dagen – efter summering över en sista kopp kaffe – avslutades fick vi alla med ett knyte hem med alla olika sorters korvar.

Vi tackar för en fantastiskt välorganiserad och annorlunda lördag!
/ Anita Tingskull, deltagare
Foto: Eva Sahlström