Kunglig invigning av avsaltningverket i Sandvik

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Avsaltningsverket i Sandvik - kunglig invigning 2017Dagen före midsommarafton invigdes så Sandviks avsaltningsverk – som alltså är Sveriges största avsaltningsverk. Anläggningen förtjänade därför en kunglig invigning, vilket det också blev, med råge tycker jag, i lilla Sandvik.

Avsaltningsverket i Sandvik - kunglig invigning 2017Många besökare strömmade till från när och fjärran när det började dra ihop sig för öppning. Väl inne på området bjöds på mingel då det serverades kaffe och – självklart det allra klaraste vatten. Det bjöds dessutom på varmkorv för den hungrige.
Medan folkhavet så sakteliga förflyttade sig mot den för dagen uppbyggda scenen ljöd tonerna från lokala Evergreen Bands folkliga musik.
Konferencier för dagen var Ulf Wickbom som i tur och ordning bjöd upp Carl Malgerud, Borgholm Energi, kommunalråd Ilko Corcovic, och vår nye landshövding Thomas Carlzon på scenen. Därefter var det kung Carl XVI Gustavs tur att inviga avsaltningsverket på riktigt; först med ett påläst och verkligt intresserat tal, därefter genom att symboliskt vattna en ölandssolvända – och slutligen utbringa en skål.

Avsaltningsverket i Sandvik - kunglig invigning 2017

Efter själva invigningsceremonin delades diplom ut till de ungdomar som deltagit med teckningar till årets almanacka från Borgholm Energi. Temat för denna almanacka är passande nog ”Vatten”.
Glädjande nog stannade kungen kvar i publiken en bra stund och följde den debatt som vidare fördes kring vattenfrågan.

Avsaltningsverket i Sandvik - kunglig invigning 2017

Besökarna på invigningen hälsades nu också välkomna in att kika i verket – något som i framtiden inte kommer att vara tillåtet, då avsaltningsverket klassas som livsmedelsanläggning. Kön blev förstås lång till entrén, men väl inne slukade lokalen mängder av besökare. Tydliga bildspel med information visades på skärmar och det fanns ett antal guider på plats som var villiga att berätta allt man kunde tänkas vilja veta om det nya verket.

Avsaltningsverket i Sandvik - kunglig invigning 2017En fantastiskt bra dag blev detta – stor att minnas på något vis. Och nu när till och med kungen skålat i vårt nya vatten ska det inte finnas någon rädsla för drycken framöver. Dessutom smakar det fantastiskt gott. Skål allesamman för framtiden!

Avsaltningsverket i Sandvik - kunglig invigning 2017