Solen har ingen skugga

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Frukostmöte i Sandvik - Solen har ingen skuggaFörra onsdagens välbesökta frukostmöte i Sandviks Hamn bjöd på underhållande prat av Magnus Utvik, författare och bokrecensent i SVT och tillika sommarölänning sedan 1970.
Med sin småländska dialekt, som fortfarande är påtaglig från uppväxtåren i Värnamo, berättade Magnus om livet som rockbandstrummis, grovdiskare och hemsamarit.
Samhälleliga intressen ledde honom in på politik och när han bara sjutton år gammal uteslöts ur VPK:s ungdomsförbund efter att ha ”fraktionerat” med ett annat parti, Kommunistiska Partiet i Sverige, tog han avstånd från det sektliknande kommunistiska partilivet.
Den första boken ”Jorden” kom 1989 och följdes bland annat av diktsamlingen ”Solen har ingen skugga” och flera romaner. Senaste boken ”Tuktad till frihet” kom 2014 och handlar om Hans Scheikes sexsekt.
Magnus berättade också om hur han kom in som bokrecensent på SVT på ett ”bananskal”. Tillfälligheter ledde fram till att han överraskande hamnade i TV-studion och fick leverera boktips.
Så har det fortsatt och till vår glädje ser vi honom eller kollegan Yukiko Duke varannan tisdag i Gomorron Sverige i SVT.
Norra Öland har alltid funnits med som en älskad plats i Magnus liv och sedan sexårsåldern återkommer han regelbundet till familjens smultronställe i Byxelkrok.
Någon i publiken tipsade om att sända TV-program om böcker från norra Öland.
– Bra idé, tyckte Magnus, skulle det bli aktuellt är jag absolut med!

Text och foto: Elisabeth Öhman