Tänk om väggar kunde tala

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

"Original & andra personligheter" Vernissage hos Anita Tingskull i SödvikEn inbjudan har kommit från Anita Tingskull i Södvik till vernissage i hennes galleri. En utställning med akvareller som hon gett namnet ”Original & andra personligheter”. Förväntansfull stiger jag in i galleriet. Jag vet sen tidigare att hon målar fina akvareller.
Då händer det!
Väggarna i galleriet eller rättare sagt målningarna som hänger där kastar sig över mig. Det pratas och skrattas, ropas, skvallras och tänks djupa tankar så det knakar i väggarna.

”jaså du ska bygga till, jo det kan jag hjälpa dig med”
”ja det blev lite sent på puben igår kväll”
” ja det är lite mycket nu, jag kan komma efter sommaren”
”nå hur blir det ska du ha en kopp kaffe?”
”vad vill du mig?”
”hur ska vintern bli, hinner jag få ihop tillräckligt med ved?”
”ha ha ha, vad säger du, är det sant, sa han det?”
”kommer du till Solvallen ikväll?”

Det här är ingen vanlig tavelutställning, inser jag snabbt. Det är en berättelse om ett landskap och dess människor, som har valt att leva hela eller delar av sitt liv på norra Öland. Målningarna utstrålar livsglädje, stolthet och självkänsla. Det är bilder av människor som vet ”hur en slipsten ska dras” i livets med och motgångar.
Jag upplever att akvarellerna är målade med stor värme, lekfullhet och djup insikt om villkoren på norra Öland. Den här utställningen borde alla se, tänker jag.
• alla vi som bor här året runt, den handlar om oss, även om vi inte är med på målningarna.
• alla som bor här del av året, den handlar om de människor som utgör ryggraden i livet på orten, välkommen att bli en av oss.
• alla som är besökare på Öland, det är inte bara landskapet som är hänförande vackert, upptäck att människorna som bor här är sagolikt vackra.
Väl ute igen i solskenet i Anitas trädgård, undrar jag vad som hände därinne. Jag känner mig lika upprymd som efter en kväll i februari på Södviks Bageri.

/ Anne Andersson