Andra söndagen i advent

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Andra AdventVärldens allra första elljusstake tillverkades av svensken Oscar Andersson 1934. Från början kallades den ”julottestake”. Oscar Andersson jobbade på Philips och det var av återlämnade ej fungerande julgransbelysningar den nya ljusstaken växte fram.
Julottestaken blev populär och började tillverkas och säljas av Philips. Under krigsåren låg produktionen nere helt. 1946 återupptog man produktionen, men då hade man fått konkurrens av bland andra Osram.

FAKTA bruk av elljusstake:
• De flesta tänder sin elljusstake på söndagen, men det är helt korrekt att tända den redan på lördagskvällen och då i samband med helgmålsringningen klockan 18.00. Då inleds egentligen vilodagen.
• Idag tänds ofta elljusstakar i offentliga miljöer såsom skolor, dagis och kontor redan på fredagen.

Under 1880-talet hängdes den allra första adventsstjärnan upp i Tyskland. Det tog omkring femtio år för traditionen att komma till Sverige. Adventsstjärnan symboliserar Betlehems stjärna, den stjärna som visade vägen för de tre vise männen till nyfödda Jesusbarnet i stallets krubba.
I dagens samhälle sprider adventsstjärnan mer av julstämning och längtan till jul, då den ofta hängs upp redan till advent.