Första söndagen i advent

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Första AdventIdag börjar väntan. Väntan på Jesu födelse. Ordet Advent, som kommer av Adventus Domini, betyder just Herrens ankomst på latin. För längre sedan var advent en period av fasta, julfastan, som pågick hela sex veckor. På 1000-talet fick julfastan namnet advent och man bestämde då också att den skulle pågå i fyra veckor.
Traditionellt i kyrkan är advent fortfarande en tid av fasta, men också förberedelser och väntan inför Jesu födelse vid jul, och det är också den inledande perioden av det västerländska kyrkoåret.

Seden med adventljusstake kom till Sverige från Tyskland vid 1800-talets slut. Den brukades vid en tysk diakonianstalt och fördes hit av Ersta diakoni. I Tyskland var ljusstaken i skepnad av en adventsgran med 28 ljus, av vilka man tände sju ljus – ett för varje veckodag – varje adventssöndag. Seden fick stor spridning i landet och ur den utvecklades ljusstaken där ett ljus tändes för var dag. Dessa var vanliga här i landet under 1920- och 30-talen.
Adventsljusstaken kom så småningom att tillverkas av metall, som idag ofta fylls med lav, och ibland dekoreras med tomtar och flugsvampar. Vanligen använder vi vita ljus i staken, ibland röda. Men adventsljusens traditionellt kyrkliga färg är egentligen lila och det är vanligt i andra länder, till exempel vårt grannland Norge.