En fika för Posthusets Vänner

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Posthusets vänner i GillbergaPosthusets vänner i GillbergaI måndags var det dags för byborna i Gillberga Sörbyn och Norrbyn att träffas vid det gamla röda Posthuset för en gemensam fika. Det är en tradition som sträcker sig minst 15 år tillbaka i tiden, och firas för att hedra det lilla röda huset som med sina gamla personliga postfack i trä var en mötesplats för ortens befolkning. Träffen är ett gott tillfälle för både fast- och delårsboende att bekanta sig lite mer med varandra.
Posthuset, som nu står placerat vid Sörbyns brevlåderamp, var tidigare placerat något norrut i byn. Här träffades man ibland en god stund innan postiljonen kom, för det var här man bytte några ord med varandra, fick reda på nyheter och kanske berättade en och annan god historia.
Idag dukas det upp hembakat vid två långbord och precis när första kaffetåren hälls upp kommer nutidens moderna gula högerstyrda postbil med en glad lantbrevbärare vid ratten. ”Mycket att göra” skrattar hon när vi erbjuder kaffe med dopp, tiden är knapp på rutten och många ska få ut sin post. Ett fint möte mellan gamla och nya posthanteringsrutiner, och visst finns känslan av ovetande spänning kvar – för undrar vad brevbäraren har med sig i posten idag?

/ Elisabeth Öhman