I huvudet på en kamelbonde

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Frukostmöte i Sandvik med kamelbonden Bengt ErlingssonSandvik visade upp sitt absolut ljuvligaste sommarväder när den numera riksbekante kamelbonden Bengt Erlingsson gästade onsdagens välbesökta frukostmöte. Drygt 60 morgonpigga åhörare bänkade sig på Sandviks Fisk & Hamnköks uteservering för att få sig lite kamelfakta till livs.
Med lugn och tydlig röst berättade Bengt om sin passion för de tvåpuckligt graciösa och gåtfullt majestätiska djuren. Det var den torra sommaren 1989 ”då markerna såg ut som en öken” som blev starten för den nya affärsidén kamelavel. De två första kamelerna var en äldre, avdankad kameltjur och en steril kamelko. Efter det kom två yngre kameldamer och en pigg ungtjur och på den vägen är det. Idag har intresset för kameler ökat, det finns cirka 100 kameler i Sverige varav ungefär en tredjedel hos Bengt på kamelranchen Ormöga i Alböke. Alla har vi väl beundrat det annorlunda inslaget på alvaret när vi kör förbi hans ranch på 136:an, eller hur?
Bengt är en kunnig ambassadör för de fina djuren. Han berättar inlevelsefullt om kamelernas mjuka, sandanpassade hovar, vad som egentligen döljer sig i pucklarna och de små kamelfölen, varav en del fötts vita. Man förstår hans passion, så karismatisk han är med sitt flätade skägg som han enligt uppgift inte klippt sedan 1975.

Frukostmötena arrangeras av Öland Kust till Kust Intresseförening och nästa onsdag kommer Ilko Corkovic och Tomas Lind och berättar om landsbygdsutvecklingen på norra Öland. Missa inte det!
/ EÖ