Persnäsportalen uppmärksammas i ÖB

posted in: MEDDELANDEN, REPORTAGE | 0

I tisdagens Ölandsbladet fick Persnäsportalen en helsidas reportage – kul att vi blir lite uppmärksammade! Den som besökte oss för intervju var Elisabeth Öhman, just nu aktuell med sin läckra bok om svenska ostron. Här kan du läsa artikeln i sin helhet:

Artikel om Persnäsportalen i ÖBAnita lyfter Persnäsportalen
I Södvik glöder kreativiteten. För där smider konstnären, reklambyråinnehavaren, fotografen, hantverkaren och grundaren av Persnäsportalen Anita Tingskull nya planer för framtidens digitala nätforum.

Bland många kreativa projekt Anita driver just nu ligger Persnäsportalen henne särskilt varmt om hjärtat. Persnäsportalen är en portal, en webbaserad sida på nätet, där fakta och nyheter, kuriosa och aktuell samhällsinformation om socknen Persnäs blandas i en mycket läsvärd mix. Dessutom finns informativa annonser för företag som är aktiva i socknen, till gagn för företagandet där kompetenta leverantörer av både service och tjänster finns i närområdet.

Anita startade Persnäsportalen 2007. Snart har det gått åtta år. I den digitala värld vi lever i gäller det att hålla en portal uppdaterad med färskt material för inaktuell ”skåpmat” lockar inte hugade läsare. Så hur har Persnäsportalen utvecklats under de här åren?
– Framförallt har portalen vunnit fler läsare som hittat hit, säger Anita. I slutet av 2014 bestämde jag mig att äntligen för att belöna mina trogna läsare och annonsörer med en helt ny Persnäsportal. Den gamla fick ett rejält lyft för att kunna hänga med i utvecklingen, fast utan att förlora överskådligheten som fanns tidigare.

Vilka nyheter är aktuella?
– Till exempel väder i femdygnsprognos och en sökfunktion där du kan söka efter valfritt innehåll inom portalen – det har jag själv saknat väldigt länge, berättar Anita. Just vädret, femdygnsprognosen, skaffade jag med tanke på delboende och sommarboende läsare. En knallgul sol är alltid välkommen och lockar till ölandsresa. Vissa nyheter jag lägger ut på portalen puffar jag också för på Persnäsportalens facebooksida.
Andra nyheter är Dagens namn och så det allra största lyftet – nyhetsbevakningen med kortare eller längre artiklar och reportage. Aktuella evenemang i socknen finns där som alltid, och är också frekvent besökt. Historiska händelser, som hände samma dag som idag, fast för kortare eller längre tid sedan, finns också med.
– Jag vill uppmärksamma lokala händelser i socknen – eller utanför, sådana händelser som har påverkat oss här på ett eller annat sätt. Med det här lyftet fick Persnäsportalen många nya bra funktioner, som jag vet att våra läsare har nytta av, menar Anita. Mina annonsörer, de flesta mig trogna ända sedan starten, ska också få mer valuta för sina pengar. I år får alla som annonserar i fyrfärg möjlighet till en längre och sökbar text inkluderad i annonspriset. Det är de väl värda! Framöver tänker jag mig att intervjua mina annonsörer, en i taget, för att ge dem en extra skjuts framåt.
– Idag har jag en idé om att försöka hitta en speciell utvandrares släktingar i USA. I grunden handlar det om rubriken ”Våra hus berättar” som jag kommer att utveckla med tiden.
Just det här är ett spår som slutar ett visst år på en viss plats i USA. Persnäsportalen har ett antal läsare även i USA, och kanske, kanske finns det en chans att lyckas hitta någon som lever idag, och kanske lyckas sammankoppla livet här och livet ”over there”.

Vill gärna ha in tips och bidrag
– Persnäsportalen är som en mindre uppslagsbok om Persnäs socken. Nutida och dåtida. Den är inte helt komplett, och kommer säkerligen inte heller att bli fullkomlig, men jag jobbar med den varje dag och fyller på information så fort jag har något nytt att berätta, som kanske någon i sin tur berättat för mig. Det som är praktiskt är att allting finns samlat på ett ställe.
– Jag efterlyser dock mer information för jag vet att det finns så många som har saker att berätta. Sådant som kan vara viktigt att föra vidare till nästa generation. Till exempel försöker jag hitta information om samtliga byar i socknen. Några byar har jag fått en hel del info om redan, medan byar som Gunnarstorp, Hörlösa, Knisa, Legenäs, Lilla Horns by, Lundeby, Trosnäs och Österskogen skulle behöva få sin historia berättad.

Hur ser det långsiktiga målet med Persnäsportalen ut?
– Att i framtiden kanske bli en liten, liten redaktion med kollegor, eller åtminstone en till. Visst, det är fantastiskt att styra både tid och syssla själv, men ofta har jag många olika projekt på gång samtidigt och tiden kan bli svår att fördela på ett rättvist sätt. Dessutom har man roligare när man är fler.

Anita Tingskull och Persnäsportalen - artikel i ÖBHar du något intressant att berätta om trakten i Persnäs är du naturligtvis välkommen att höra av dig. Stora som små tips uppskattas mycket!

Bilden ovan: Anita Tingskull i Södvik startade Persnäsportalen för snart åtta år sedan. Från början var det ett ”kreativt överlevnadsprojekt”, idag har portalen växt till nästan 5.000 läsare i månaden. Anita är konstnär och driver reklambyrån Poppkorn Form & Media och just nu är hon även aktuell som en av delägarna i nya butiken FORM ÖLAND på Storgatan i Borgholm

TEXT & FOTO: ELISABETH ÖHMAN


Fakta om Persnäsportalen
Startades i slutet av 2007 av Anita Tingskull som ett ”kreativt överlevnadsprojekt” och ett sätt att lära känna sina nya hemtrakter som relativt nyinflyttad från Linköping.
Persnäsportalen fick en ordentlig rivstart där siffrorna stadigt ökade med omkring 1.000 besök i månaden. Toppsiffror noterades i juli 2013 med 9.452 besök. Idag har sidan i genomsnitt 4 -5.000 läsare i månaden, året om. Läsarna finns bland annat i Kronobergs län, Kalmar län, Stockholm, Göteborg och Linköping. Dessutom på mer exotiska platser som USA, Brasilien, Tyskland, Ryssland och Italien.
Webbadress: www.persnas.se