Fredrik får mothugg för Ölandsund

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Namnförslaget Ölandsund får mothugg, till att börja med rådfrågar man arkeologen Ludvig Papmehl-Dufay. Ludvig hänvisar till en runsten från 1000-talet som restes efter en son som dräptes i Kalmarsund vid en resa till Skåne. Kalmarna är dialekt för stenrös eller stenhög och sundet har förmodligen fått sitt namn för att det är så grunt. Staden Kalmarna nämns först på 1200-talet och fick sitt nuvarande namn Kalmar på 1200-talet. Så sundet fanns troligen före staden. Lite som hönan och ägget. Detta kunde man läsa om på Radio Kalmar.

Ölandsbladet hade i torsdagens nummer (5 februari) en stor artikel om namnbytet, bland annat tillfrågas de (män) som styr i länet.
Stefan Carlsson, landshövding, anser att det är ett roligt inspel i debatten, men att det inte löser de utmaningar som finns i besöksnäringen.
Ilko Corcovic (s), kommunalråd Borgholm, är positiv till namnbytet som den lokalpatriot han är. Han är dock glad att det heter Ölandsbron, och kanske ska vi vara nöjda med det.
Henrik Yngvesson (m), kommunalråd Mörbylånga, är nöjd med namnet Kalmarsund och tror att om man driver frågan vidare vill kalmariterna förmodligen ändra namnet till Kalmarbron istället.
Göran OT Dahlberg, känd profil, tycker det är ett roligt initiativ och man aldrig kan reta en kalmarit tillräckligt.
Johan Persson (s) kommunalråd Kalmar, tycker hela diskussionen är tramsig och att man borde fokusera på våra förlorade gästnätter istället.

Även Lantmäteriet tillfrågas av Ölandsbladet om möjligheterna att byta namn. Svaret blev att det i det närmsta är omöjligt. Man hänvisar till bland annat ”god ortnamnssed”, hävd – det vill säga hur länge namnet brukats, och att Lantmäteriets uppdrag är att värna om vårt immateriella kulturarv, vilket innefattar ortnamn och naturnamn. För att göra en namnändring krävs exceptionella skäl.

På eftermiddagen den 4 februari går Fredrik Fredriksson ut på sin facebooksida Ölandsund med detta meddelande;

 

”TACK ALLA! Till er Kalmariter och övriga som känner sej trampade på tårna för namnförslaget Ölandsund:
Kunde inte tänka mej att ett fyndigt namn skulle skapa sådan massmedial debatt och upprörda känslor! Ber ödmjukast om ursäkt!
DU som månar om sundets namn, förmodas även måna om dess vatten, så BLI MEDLEM i Ölands Vattenråd (ideell förening) BG: 716-0419. 100 SEK. Märk med namn och e-post. Vi jobbar för att förbättra vårt vatten, även det i KALMARSUND!
Ölandsund lär leva kvar i folkmun…!
Tack för att du orkade läsa ända hit!

Fredrik Fredriksson
Provokativt uppviglande verbalt prostituerad campingföretagare på Öland”

 

Ja, lite uppståndelse blev det. Men det verkar som du slipper bada i vinter, Fredrik!

Läs tidigare inlägg i samma ämne här!