”Kreativiteten kommer när jag får vara ostörd”

posted in: REPORTAGE | 0

– ett möte med Anne Andersson, vd och textil designer på södviksbaserade Utklippan Design Sweden AB

Anne Andersson, Utklippan Design Sweden ABSparrisraden flammar i hösttoner där jag rundar Anne Anderssons välplanerade odlingar och kör in på den grusade gången, bara ett stenkast från Södvikens vidsträckta sjömarker. Från ateljéfönstret strömmar ett milt ljus ut i halvdagern. Anne har redan varit i farten några timmar, så vi inleder vår intervju med färska frallor från bageriet. Och en kopp nybryggt te.

Hur kom idén att starta eget företag?
– Tanken har nog alltid funnits, säger Anne. Hennes dialekt går inte att ta miste på, den kommer från en nära besläktad ö.
– Jag är en generalist och kan lite om många olika saker. För några år sedan stod jag inför ett vägval; vad ska jag göra resten av mitt yrkesliv? Min tanke blev nu eller aldrig. Jag hade ingenting att skylla på längre, så det var dags att starta det där företaget.

Utklippans tygmönster "Sjörapporten" - Design Anne AnderssonFrån lantmästare och apotekschef till textil designer?
– Textil har alltid funnits vid sidan av i mitt liv. Jag sydde mina kläder redan i tidig ålder. Jag var så mager att alla köpta kläder satt som säckar. Mamma har alltid sytt och min farmor lärde mig sticka.

Var hämtar du din inspiration?
– Jag vistas mycket vid kusten, och seglar och det är i sådana sammanhang både tyget ”Sjörapporten” och ”Svenska fyrar” blivit till. Mitt senaste tygmönster, ”Allting flyter”, som lanseras vid Formex i januari, kom till när jag låg och kikade ned i vattnet från en brygga.

Fisherman´s Friend - inspiration hos designer Anne Andersson, UtklippanHär och var i ateljén står små marina inspirationsfynd bland pennor och färger, provtryck och tygrullar. Ateljén är inte stor, men rymmer det som krävs.

Mönsterdesignen sker här i din ateljé i Östra Södvik?
– Ja, med papper och penna, färgkritor och akvareller. Sax och tejp när rapportplaneringen börjar. Jag skissar till att börja med i litet format, men går ganska snabbt över i fullformat. Tygmönster kan se jättefina ut i litet format men bli ointressanta i större format. Jag trixar hit och dit och försöker hitta döda ytor i mönstret.

Utklippans tygmönster "Sjörapporten" - skiss Anne AnderssonProduktionen, hur går den till?
– Färgval i tygmönstret är en hel vetenskap och måste bli exakt, det kräver nästan ett eget kapitel. Mina handteckningar förs över i dator. Det tar jag hjäp till, tro det eller ej, lokalt här i Södvik. Tyget trycks därefter i Lettland och alla produkter sys också där. Jag syr upp provmodeller av mina produkter och skickar till fabriken före sömnad.

I Utklippans sortiment ingår, förutom tyg i löpmeter, produkter som bäddset, dukar, handdukar, grillvantar, förkläden och kuddfodral. Dessutom en lyxig kimono. De finns alla här i ateljén, som provexemplar och som färdig produkt, klara att leverera.

Lettland, du reste dit personligen när första tyget skulle tryckas?
– Fabriken var enbart en positiv upplevelse. Det var snyggt, rent och fint. Man hade ordning och reda. Jag blev proffsigt bemött, de är jätteduktiga. Med det känner jag mig trygg. Jag kan stå för min produkt och vet att den tillverkas under bra förhållanden.

Du bytte Gotland mot Öland, hur kommer det sig?
– Så var det inte riktigt. Vi har bott på flera olika platser mellan öarna, så det var inte en direkt flytt från ö till ö.

anne_svenska_fyrar_baddsetVilken skillnad ser du på Öland och Gotland?
– Kommunikationerna. Det är betydligt enklare med en bro än med färja.
Ljuset. Det är två skilda ljus på de båda öarna. Gotland är vitt, Öland har ett mildare ljus.

Din ateljé ligger nästan helt utan grannar längst ned vid havet…
– Jag behöver växla mellan socialt och avskildhet. Ska jag vara kreativ måste jag ha arbetsro. Kontorslandskap är bara att glömma.

Vad sporrar dig som företagare?
– Skapandeprocessen från idé till färdig produkt. Att mina produkter finns i människors vardag. Och att driva ett företag och göra affärer – med allt vad det innebär. Att kunna styra min vardag och mitt eget arbete är också en sporre.

Tre år som företagare, på väg in på ett fjärde.
Tre textila mönster och ett fjärde på gång?
– Det är inte riktigt så att ett nytt tyg om året ska skapas, jag behövde bygga upp ett sortiment från början, inte enbart ha ett enda tyg och olika produkter uppsydda av det. Nya mönstret ”Allting flyter” har funnits i huvudet i ett och ett halvt år. ”Fiskargubben” var däremot en ganska snabb idé, men övriga mönster fanns och flera finns i min idébank inne i huvudet. Ett mönster är en känsla, som redan finns, som jag vill förmedla på bästa sätt.

Utklippans tygmönster "Allting flyter" - skiss Anne AnderssonSommarbutiken i Sandvik var bara en liten del av det du gör.
Hur ser veksamheten ut i övrigt?
– Formex är först ut, den ligger i början av året, där jag och min man personligen visar upp mina produkter. Till mässan kommer inköpare från när och fjärran. Formex är en fackmässa och här har jag skaffat en mängd återförsäljare, bland annat Sjöhistoriska i Stockholm, Strandverket på Marstrand och Bohusläns museum. I Visby är Akantus Utklippans återförsäljare. Och så sex museer i Norge som går under Museum Vest, som är marina museer.
– Efter Formex är Båtmässan inplanerad, där även privatanvändare har tillträde. Då säljer vi direkt över disk. Utöver det har jag webbförsäljning, varor jag själv packar och skickar från mitt lager.

Gör du det du vill idag? Blev jobbet det du tänkt dig? Din dröm?
– Dröm låter jolmigt, tycker jag. Jo det gör jag, som anställd är jag inte mig själv rakt igenom, men som egenföretagare är jag det. Jag får utlopp för både kreativitet och affärsmannaskap. Och jag har nytta av all min kompetens.

Anne Andersson, Utklippan Design Sweden ABInnan jag lämnar Östra Södvik blir jag kvar en stund invid bilen.
Blundar. Tar ett djupt andetag. Och hör gässen på håll.
Först därefter känner jag mig redo att fara.
Med själen fylld av inspiration lämnar jag Anne Andersson. Känner mig stolt över den kompetens som faktiskt finns i lilla Södvik. Här finns havet och friskluft som källa till kraft, en vilja av stål, målinriktning och ett utvecklat driv. 

 

anne_svenska_fyrar1Fotnot: Formex är största mötesplatsen för nordisk inredningsdesign. Här samlas 850 utställare, 23 000 nationella besökare och över 800 medierepresentanter. Formex är en branschmässa som är öppen för dig som är verksam inom följande områden: present, hemtextil, inredning, mode, delikatesser/mat och leksaker. Minimiålder 15 år. Formex presenteras på Stockholmsmässan i Älvsjö. Den arrangeras vid två tillfällen per år med olika teman – i januari och i augusti.

TEXT & FOTO:
ANITA TINGSKULL 2014

 


DETTA ÄR ANNE ANDERSSON
Fullständigt namn: Anne Kristine Andersson
Född: 22 april 1954
Familj: Make och tre barn
Bor: i Östra Södvik
Yrke: Egen företagare
Äter: Gärna fisk eller lammrätter
Dricker: Vin och vatten
Röker: inte
Kör: bil och traktor
Kom första gången till Öland: omkring 2004
Persnäs socken: omkring 2006
Fritidsintressen: Segling, musik, litteratur, natur
Senast lästa bok: ”Nödrop” av Lottie Knutson
Smultronställe i Persnäs socken: Södviken
Önskeresmål: Alla resor ger mig någonting
Bästa egenskap: envishet
Sämsta egenskap: envishet
Dold talang: Handmjölka kor