När vi i morse inledde sommarens frukostträffar på uteserveringen hos Sandviks Fisk & Kök var det Håkan Johnsson, VD för Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter som fångade besökarnas intresse.
På temat ”Öländska baljväxter framtidens mat?” berättade Håkan om den öländska supermaten som blivit en efterfrågad vegetarisk proteinkälla.
– Baljväxter är bland det mesta klimatsmarta vi kan äta. Därför är vi stolta att helt rätt i tiden jobba med bland annat svarta, gröna och vita bönor, kidneybönor, soldatbönor och en speciell svartvit yin-yangböna, gula ärtor, kikärtor och röd och gul lök.
Företaget, som startade 1959 och ligger i Färjestaden, ägs av 120 odlare. När odlarna levererat in sin skörd torkas den, ursprungsmärks och paketeras för försäljning till grossister och livsmedelsföretag. Produkten gråärt är ett exempel på företagets innovativa produktutveckling. Den odlades på Öland till och med 1800-talet och ansågs sedan omodern, men är nu högaktuell med sitt 25-procentiga proteininnehåll.
Text och bild Elisabeth Öhman