Vad är ditt bästa minne av att fira Helgmålsringning?

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Mejla din berättelse till kommande bok!
Nästa år fyller tv-programmet Helgmålsringning 50 år. Det är ett av Sveriges Televisions äldsta program som haft en fast plats i tv-tablån varje lördagskväll sedan januari 1970.

Nu vill Gillbergaförfattaren Elisabeth Öhman uppmärksamma jubiléet med en bok som sammanfattar traditionen med att fira helgsmål. Det blir en tidsresa genom landet med fokus på de fem decennierna, många bilder och intervjuer med producenter, tv-tittare och kyrkliga företrädare. Även en del större samhällshändelser dokumenteras. Boken produceras i samarbete med Votum Förlag och släpps i september 2020.

Vad betyder innebörden av Helgmålsringning i dag? Finns vilodagen alls kvar i samhället eller är den bortglömd? Är den en fantastisk möjlighet till att varva ned, att göra en ”digital detox” och lägga ifrån sig mobiltelefoner, paddor och datorer? Kanske är det dags att vilodagen får upprättelse och att vi skapar en paus då man bara kan vara i stillhet och bejaka livskvaliteten?

Kyrkklockorna i landsbygden har ringt till helgsmål i hundratals år. Klangen markerade övergången mellan vardag och helg. Vilka minnen har Persnäsportalens läsare av det? Kanske fanns det en rutin i hemmet på lördagskvällarna, kanske åt man någon särskilt god mat eller trängdes i tv-soffan tillsammans med nära och kära. Hur minns du Helgmålsringning? Minnena får gärna komma från hela landet, även utanför Persnäs.

Berätta om din upplevelse av Helgmålsringning! på Skriv ned din berättelse med max 300 ord och mejla bokens redaktör, författare Elisabeth Öhman i Gillberga, på elisabeth@sender.se senast den 15 januari 2020. Bifoga gärna en bild. Tack för din medverkan!

Bilden ovan:  Elisabeth Öhman tillsammans med Mediokers bildredaktör, tv-producenten Johannes Söderberg i samband med inspelning av Helgmålsringning, tagen vid Bredsättra kyrka.
Foto: Jan-Olof Johansson

Bilden överst i artikeln är från årets julotta i Persnäs kyrka, som enligt uppgift lär ha en kyrkklocka från medeltiden. På ön finns bara två så gamla lillklockor bevarade, i Persnäs och i Vickleby.