Södviks Träslöjd – var låg det?

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Persnäsportalen fick för någon vecka sedan ett mail från Liselott som vi gissar bor någonstans mera norröver i Sverige. Vi tror att någon i bygden möjligen kanske kan hjälpa henne hitta någon tråd vad gäller denna fina trädgårdskvarn, tillverkad i Södvik.
Så här lyder Liselotts brev till oss;

”Detta är en vild chansning. Jag har haft en gammal väderkvarn uppe på ett loft här hemma som det står skrivet i enligt bilden nedan. En granne till mig som är söderifrån sa att min kvarn är en typisk Ölands-kvarn. Jag tänkte bara höra om du mot all förmodan vet något mer om denna Bertil Jonsson alternativt Jansson som verkar byggt denna. Med vänlig hälsning Liselott”

Inuti kvarnen finns alltså en signatur. Vet du något mer om kvarnen / personen som tillverkat den? Hör väldigt gärna av dig till oss på Persnäsportalen, så vidarebefordrar vi informationen till kvarnägaren. Tack på förhand!

TIPS OM KVARNEN kom till oss nyligen i samband med att Hembygdsföreningen på orten sammanstrålade i ett möte. Man tror att tillverkaren av kvarnen var just Bertil Jonsson och att han höll till i Östra Södvik. Det lär ha varit en idérik man som förutom kvarnar också byggde mindre vindkraftverk för eget bruk