Börje Frykenstam fick ärofyllt pris

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Börje Frykenstam fick Tage E Nilssons Stipendie 2016På Sveriges nationaldag fick konstnären Börje Frykenstam motta 2016 års stipendium ur Tage E Nilssons stipendiefond. Utdelningen skedde på Ölands Museum Himmelsberga. Den nittioårige konstnären Tage Nilsson fanns personligen på plats i publiken, och sågs även hålla tal. Bland annat nämnde han att Börje Frykenstam varit på tal säkert tre gånger tidigare, men först nu fick han alltså äran att motta priset. Juryns motivering lyder så här:

”Den blå färgens mästare. Att få den blå färgen att passa in i landskapsmåleriet är Frykenstam en mästare på. Sedan början av 1960-talet har han tillbringar många somrar på Öland och hela tiden där utvecklat sitt måleri och med stor skicklighet fångat motiv från landskapet, havet och himlen. I sitt måleri av Stockholmsmotiv som han har fångat i stadens förvandling har Frykenstam gjort en stor kulturhistorisk gärning”

Börje Frykenstam är sommarboende i Persnäs och har sin ateljé i Lilla Horn. Han säger så här om utmärkelsen:
”Fantastiskt roligt. Och det var ett trevligt nationaldagsfirande på Himmelsberga, fullt med fanor och flaggor. Det var lite pirrigt först att gå upp på scenen, men plötsligt släppte det.”