Sommartid och Earth Hour

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Sommartid och Earth HourTill helgen påminner vi om att sommartiden börjar. Natten mellan lördag och söndag ska klockan ställas fram en timme. Det betyder att när klockan är 02.00 vrider du fram klockan till 03.00.
Den allra första idén om sommartid föreslogs redan 1784 i en humoristisk essä av amerikanen Benjamin Franklin. Först omkring 1910 började man på allvar överväga om sommartid kunde vara något att satsa på.
Efter första världskriget rådde brist på bland annat olja och man började införa sommartid för att spara energi. Österrike och Tyskland var först ut år 1916, och redan samma år följde en rad europeiska länder, bland annat Sverige, efter.
Sommartid återkom sedan under andra världskriget. Men först 1980 blev den ett fast inslag under det svenska året. 1996 fastställdes samma sommartid i alla EU-länder. Idag använder omkring sjuttio länder i världen sommartid.
Om sommartiden verkligen sparar energi råder numera delade meningar om, därför att den energi man spar på kvällen tycks man istället använda under den mörka morgontimmen.
Vad däremot är bra är att den tycks ha en positiv effekt på hälsan. De flesta väljer med sommartiden en mer aktiv livsstil, utomhusaktiviteter med fler promenader och joggingturer, och mindre tid framför TVn.

WWF Earth Hour – världens största klimatmanifestation
För nionde året är det dags för Earth Hour igen. Lördagen den 28 mars 2015 klockan 20.30–21.30 är tiden som gäller om du vill agera. Att släcka lamporna under WWFs Earth Hour är en politisk symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavarna om att ta klimatförändringarna på allvar. Läs mer om Earth Hour här!

Två tider att hålla reda på under helgen alltså,
i övrigt är det bara att njuta av ledigheten!
Ha en riktigt skön och avkopplande helg
önskar Persnäsportalen!