Våren är här

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Meteorologisk vårI media gick man i dagarna ut med att den meteorologiska våren är här. Och det må vara sant. Temperaturen har legat ovanför nollstrecket i över en veckas tid. Fast solen har inte visat sig speciellt ofta.
I söndags kikade dock solen fram mellan vindilarna, så pass mycket att det faktiskt blev premiär för rabattvård. För oss som njöt av den fina hösten kom förstås kylan hastigt en dag, och det retliga ogräset som då började frodas, har nu fått bra fäste här och var. Så det gäller att skynda innan tulpanerna börjar kika upp. De finns där alldeles under ytan.
Måndagen blev både blåsig och sval, likaså tisdagens förmiddag, även om vinden avtagit. Då kunde man hoppas på ännu en stunds vårslumrande. Men framåt eftermiddagen kom en värmande sol tillbaka. Så kanske våren ändå är här.

SMHI definierar våren bland annat så här:

“Om dygnsmedeltemperaturen ligger i intervallet från 0,1°C till och med 9,9°C kallar vi detta för ett dygn med vårtemperatur. Om detta inträffar sju dygn i följd, säger vi att våren anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till lägre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som vår.”

Läs mer om vårdefinitioner här!