Flitiga bin trollband morgonpigga besökare

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Att liknelsen ”flitig som ett bi” verkligen stämmer med verkligheten bekräftade biodlaren Hans Lundell, som med sin mångåriga erfarenhet av biodling berättade om ”Biodling för ett hållbart samhälle” på Öland Kust till Kusts frukostträff i Sandviks hamn.

Hans förmedlade många intressanta fakta om binas fascinerande värld. Bland annat att ett bi kan flyga tre kilometer upp till 10-12 turer per dag för att besöka 50-100 blommor åt gången, att det finns cirka 60 000 bin i en kupa och att honungens nyttigheter är en riktigt hälsosam energikick.

– Jag startar alltid dagen med ett par teskedar, varje morgon, året om.

Bina har ett unikt sätt att ”dansa” med varandra. Inne i den becksvarta bikupan förmedlar de värdefull information om var det finns mat och i vilken riktning kompisarna ska flyga för att hitta dit. De största hoten mot bin är sjukdomar och parasiter, monojordbruk och gifter i trädgården.

– Och att det regnar är oerhört viktigt då bina behöver blommor för att överleva, och blommor behöver vatten för att inte torka bort.

Hans är aktiv i Ölands biodlarförening och håller nybörjarkurser i biodling. Förutom sina 15 egna bisamhällen hemma i Lindby ser han även till bikuporna på Sollidens slott.

Text: Elisabeth Öhman
Bild: Torbjörn Cederholm