Öland – en kommun eller två?

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Ska Öland bestå av en enda kommun eller ska Borgholm och Mörbylånga fortsätta vara två kommuner?

Det var frågan när utredningens projektledare Stefan Carlsson gästade Öland Kust till Kust Intresseförenings frukostträff i Sandviks hamn.

Den pågående utredningen, som tillsatts av Sveriges kommuner och landsting, ska ge ölänningarna ett hum om vilken organisation som på bästa sätt möter de utmaningar som kommunerna står inför. Alternativen är att kommunerna arbetar vidare som idag, utökar sitt samarbete eller slås samman till en kommun.

Stefan berättade att öppna möten har hållits runt om på Öland, dels för att informera om de olika alternativen och dels för att samla in åsikter från ölänningar, företag, föreningslivet och kommunanställda. Att frågan slår an många känslomässiga strängar är inte att tvivla på med tanke på de åsikter som ventilerats.

Utredningens förslag ska presenteras för de båda fullmäktigeförsamlingarna efter sommaren, och i slutet av året är det dags att fatta beslut. Röstar kommunerna för ett ja blir det folkomröstning i samband med EU-valet i juni 2019. Går förslaget om en kommunsammanslagning igenom kan det blir verklighet 2023.

Text och bild:
Elisabeth Öhman