Alpackor på Öland

posted in: PERSNÄSNYTT | 0

Vedborm Alpacka vid Frukostmöte i Sandviks HamnSommarens frukostmöten i Sandvik avrundades i skiraste morgonsol när Sara Österberg och Gunnar Jämtin från Vedborm Alpacka avslöjade hur en spännande djuridé blev ett företag.
Gunnar blev fascinerad av alpackor när han för sex år sedan läste ett tidningsreportage om de sydamerikanska kameldjuren. Han tog kontakt med en uppfödare i Skåne och köpte fyra ston som flyttade in i hans lada. Idag har besättningen vuxit till 17 djur, 12 ston och 5 hingstar.
Djuren är lättskötta och kommunicerar karaktäristiskt med hummande läten. Alla är de egna, starka karaktärer med personliga namn. Särskilt alpackan Wilma har utmärkt sig som ovanligt social och har inget emot att vara gårdens ”superstar”.
Sara beskrev den fina och varma alpackaullen som kan användas på många sätt. Djuren klipps en gång per år och ullen skickas iväg till ett spinneri för att sedan vävas till uppskattade alpackaprodukter. Ett besök hos Vedborm Alpacka där djuren strövar fritt runt ägorna och ett besök i gårdsbutiken kan varmt rekommenderas.
Man kan inte låta bli att tänka tanken att de exotiska djurarterna blir allt fler på norra Öland. Kameler, alpackor, lamor och strutsar är nu en vardaglig syn vid sidan av våra traditionella kaniner, rådjur och fåglar. En spännande mix som berikar!

Torbjörn Cederholm, ordförande för Öland Kust till Kust Intresseförening, passade på att tacka Carina Johansson från Sandviks Fisk och Hamnkök som generöst upplåtit sin uteservering för sommarens frukostmöten.
Nu ser vi fram emot nästa års spännande program. Har du förslag på intressanta föreläsare tar föreningen tacksamt emot tips!

Text och foto: Elisabeth Öhman